V. Stoica
Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, au semnat, ieri, la Palatul Administrativ din Ploiești, un contract de finanțare în valoare de 4,4 milioane de lei, pentru digitalizarea serviciilor medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Andreoiu”, acesta fiind primul dintr-o serie de astfel de contracte cu fonduri provenite prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Virgiliu Nanu, șeful administrației județene, a declarat, înainte de semnarea contractului de finanțare că, în prezent, în Prahova, sunt în derulare proiecte în Sănătate de circa 250 de milioane de lei. Din PNRR sunt 144 de milioane de lei, Banca Mondială – 20 de milioanede lei , de la Ministerul Sănătății – 81 de milioane de lei.
”Alături de mine se află domnul secretar de stat Alexandru Rogobete, care a venit astăzi în județul Prahova pentru a semna contractul de digitalizare a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, investiții în soluții software și echipament TIC de ultimă generație, un prim contract, urmând ca, de săptămâna viitoare să semnăm și pentru alte spitale din județul Prahova”, a declarat Virgiliu Nanu, care a precizat că vrea implicarea tuturor factorilor de răspundere – indiferent de culoarea politică – în rezolvarea problemelor din sistemul sanitar existent în județul Prahova.
Alexandru Rogobete: ”Astăzi am vizitat împreună cu domnul președinte și colegii Spitalul Județean de Urgență Ploiești, o vizită de monitorizare, de lucru, a investițiilor realizate de Ministerul Sănătății, printre care se numără achiziționarea unui RMN nou, care a fost deja pus în funcțiune și este utilizat la capacitate maximă, respectiv un angiograf nou care va fi pus în funcțiune în săptămânile următoare (…). Prahova are multe proiecte în derulare prin PNRR, pe toate categoriile sale, iar unul dintre acestea se referă la reducerea infecțiilor asociate activității medicale, așa-cunoscutele infecții nosocomiale. Toate spitalele din Prahova beneficiază de fonduri în acest scop, prin trei activități: achiziția de echipamente destinate controlului infecțiilor nosocomiale (sterilizatoare, echipamente pentru sterilizare, curățenie), reabilitarea celor mai importante puncte unde se concentrează infecțiile (anestezie- terapie internsivă și bloc operator), respectiv achiziționarea de echipamente pentru laboratorul de microbiologie”, a declarat, la Ploiești, secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Programul Ministerului Sănătății pentru digitalizarea unităților sanitare de 190 de milioane de euro în total presupune digitalizarea pe toate fluxurile din sistem, atât pe partea administrativă, cât și la fluxul medical, în secțiile înalt tehnologizate – imagistică și radiologie medicală, laboratoare, secțiile de anestezie-terapie intensivă. Proiectele pe PNRR din domeniul medical care se derulează în Prahova sunt în linie dreaptă, o parte fiind decontate, urmând ca până în primăvara anului viitor să se finalizeze toate.
”România construiește spitale, după 34 de ani, într-un final apoteotic, România construiește spitale. Astăzi, când vorbim, există în derulare 14 șantiere pentru construcția de unități sanitare noi în România. O parte din ele s-au și finalizat și vor fi date în folosință la începutul anului viitor. (…) Ce-mi doresc eu este ca al 15-lea șantier să fie la Ploiești, pentru construcția unei clădiri noi în cadrul unității sanitare existente, cu bani din noul program pe care Ministerul Sănătății l-a lansat – Programul național de investiții în infrastructura de Sănătate, care cumulează un buget total de 13 miliarde de lei. Cu drag vom face această echipă mixtă Ministerul Sănătății – Consiliul Județean Prahova, pentru optimizarea proiectului existent și cred că anul viitor – după licitații – putem începe al 15-lea șantier aici, la Ploiești”, a mai precizat Alexandru Rogobete.