Ciocolata neagră se diferențiază de alte tipuri de ciocolată prin procentajul ridicat de cacao, de obicei între 50% și 90%, care îi conferă o concentrație superioară de antioxidanți și nutrienți. În plus, ciocolata neagră are mai puțin zahăr și grăsimi adăugate decât ciocolata cu lapte sau cea alba, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Consumul de ciocolată neagră are efecte benefice pentru inimă, imunitate și starea de spirit, dar fiind bogată în grăsimi și calorii, ar trebui consumată cu moderație sau chiar evitată în anumite situații.
„Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât conține mai multe flavonoide și mai puțin zahăr. Dacă alegi ciocolată neagră cu 75% sau 80% cacao, va avea mai puțin zahăr adăugat decât una cu 50% cacao,” a explicat Devon Peart, nutritionist în cadrul Cleveland Clinic.
Consumul de ciocolată neagră susține sănătatea cardiovasculară prin efectul său asupra vaselor de sânge. Flavonoidele din ciocolată ajută la creșterea producției de oxid nitric, o substanță care relaxează și dilată vasele de sânge, contribuind la reducerea tensiunii arteriale. Conform unei analize publicate în 2022, în European Heart Journal, persoanele care au consumat ciocolată neagră regulat, au înregistrat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, atât a valorilor sistolice, cât și a celor diastolice. Studiul a arătat că efectul este mai puternic în cazul ciocolatei negre decât al altor produse din cacao procesate.
De asemenea, ciocolata neagră poate reduce nivelurile de colesterol LDL și trigliceride și îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge. Un studiu din 2021 pe pacienți cu diabet de tip 2, publicat în Nutrition and Diabetes, a arătat că ciocolata neagră scade semnificativ nivelul colesterolului LDL și al glicemiei pe nemâncate, aspecte importante în prevenirea riscului de afecțiuni coronariene.