Nicoleta Dumitrescu
Este din ce în ce mai aprigă bătălia la funcția supremă în stat din România, aceea de președinte, dar și mai aprigă este bătălia pentru intrarea în turul doi pentru cei care deja se și văd în dealul Cotrocenilor! Iar cu cât au rămas și mai puține zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, care va fi în această duminică, pe 24 noiembrie, care mai de care dintre cei 14 candidați încearcă să arate că el/ea și doar el/ea este cel/cea mai în măsură să ajungă în turul doi, cu speranța că o asemenea reușită îl/o va propulsa, nici nu mai încape discuția, direct către culmile rezultatului final, respectiv ca învingător/învingătoare în alegeri, în confruntarea finală, din 8 decembrie!
S-au promis multe, câte-n lună și în stele, și, cu siguranță, mai ales prin intermediul paginilor de socializare, candidații la prezidențiale vor face totul ca să fie și mai vizibili, credibilitatea fiind însă o latură mai puțin importantă, dovadă că nu a fost candidat care să nu promită că nu va mări taxele și impozitele dar că, în schimb, se va mai pune câte ceva la pensii, dar și la salariile cele mai mici. Au bătut candidații la prezidențiale țara-n lung și lat, au avut întâlniri, în județe, cu membrii de partid și nu numai, s-au dus prin târguri comunale, de unde au cumpărat inclusiv ceapă și usturoi, s-au dus chiar și pe la biserici și mănăstiri, fiind pozați în postură de mari evalvioși, aprinzând lumânări și pupând icoane. Au tot strâns mâini și au pupat, de asemenea, inclusiv obraji, mai ales ai celor mai în vârstă, cât să pozeze în oameni dintre cei mai populari. Ce nu vor reuși însă niciodată candidații, dar absolut niciodată, este să se pună în postura românului care nu va înțelege de ce este mult mai scăpătat acum față de acum 20 de ani în urmă, deși, în vremurile de astăzi, cu siguranță muncește și mai mult! Vina să-i aparțină, oare, inflației ? Cu siguranță că da, principala vină este chiar aceasta, inflația, în condițiile în care dacă te duci cu 100 de lei să cumperi de-ale gurii, îți dai seama că ai pus în sacoșă mult mai puține produse în comparație cu cele achiziționate cu o săptămână în urmă.
Astfel, nu puțini sunt cei care retrăiesc vremurile ca în urmă cu aproape 20 de ani. De ce cu atâția? Pentru că, dacă este să dăm timpul în urmă, pentru că banii nu mai aveau valoare, în iulie 2005 s-a decis punea în aplicare a marii revoluții a denominării, leul românesc pierzând atunci ultimele patru zerouri, ceea ce a făcut ca 10.000 de lei vechi să fie echivalent cu un singur leu nou.
Astăzi, încă mai este în circulație și moneda de 1 ban – alături de cele de 5, 10 și 50 de bani – plecându-se de la principiul ca, având în vedere că multe dintre produse au în coadă… 99 de bani, să se poată da și restul. Însă, în momentul de față, cât mai ”cântărește”, cu adevărat, micuța monedă românească de 1 ban la cumpărături? Zero barat, s-ar grăbi mulți români să răsăpundă, în condițiile în care în vremurile de astăzi bancnota de 100 de lei a devenit echivalentul celei de 10 lei, exact ca în urmă cu aproape 20 de ani, când banii aveau multe zerouri în coadă!