Un studiu internațional la scară largă ne aduce mai aproape de înțelegerea legăturilor genetice între structura creierului și anumite boli precum Parkinson și ADHD.
Cercetătorii de la Universitatea California de Sud și Institutul de cercetări medicale Queensland din Australia au identificat 254 de variante genetice care influențează structuri-cheie din creier, precum hipocampusul, amigdala sau trunchiul cerebral.
Aceste regiuni sunt responsabile de funcții esențiale, precum controlul mișcărilor, memoria și reglarea emoțiilor. Studiul a fost publicat recent în revista Nature Genetics, iar sursa principală este g4media.ro.
Prin scanări cerebrale și analiza ADN-ului, studiul a inclus aproape 75.000 de participanți și a găsit legături clare între anumite variante genetice și bolile neurologice.
Asta explică de ce unele persoane au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni precum Parkinson sau ADHD. De exemplu, variantele genetice care afectează ganglionii bazali au fost clar asociate cu boala Parkinson, iar studii de asociere genomică (GWAS) au identificat noi gene legate de volumul creierului și riscul pentru aceste boli.
Unul dintre cercetătorii principali, Paul M. Thompson, explică faptul că acest studiu oferă o precizie mai mare în identificarea locului unde acționează genele în creier, un pas esențial pentru viitoarele intervenții terapeutice.
Aceste descoperiri nu doar că ne oferă o înțelegere mai profundă asupra afecțiunilor neurologice, dar subliniază importanța cercetărilor genetice la nivel global, implicând peste 1.000 de laboratoare din 45 de țări.
Astfel, putem spera că, pe baza acestor studii, tratamentele pentru afecțiuni precum ADHD și Parkinson vor deveni mai eficiente.