Nicoleta Dumitrescu
Ca și când nu erau suficiente motive de contre, liderii celor două partide care trag după ele, forțat, și actul guvernării au un nou motiv de ceartă. Iar cel mai recent motiv pentru ”dialogul” dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, bazat pe mesaje trimise reciproc de la distanță, prin intermediul paginilor personale de facebook, având în vedere ruperea comunicării între cele două partide la nivelul coaliției, este documentul primit marți, la București, de la Comisia Europeană.
Ce au transmis României oficialii europeni? Că au făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a țării noastre în cadrul PNRR, iar pentru că rezultatele nu sunt cele așteptate, s-a propus suspendarea parțială a plății, motivul fiind că Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane care vizează reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, investiţii din domeniul transporturilor şi reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor. Comisia Europeană nu a precizat suma care urmează să fie suspendată, însă, pe surse, ar fi vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde de euro, cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată, adică vreo 40% din suma solicitată! Și de aici a început deja circul! Uitând, cu siguranță, că și acesta a fost șeful Guvernului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, în calitate de candidat la prezidențiale, firește, n-a ezitat să-l scoată vinovat pe contracandidatul său, premierul Marcel Ciolacu, acuzându-l pe acesta din urmă de blocarea banilor. ”Românii așteaptă rezultate, nu explicații și somnifere electorale!”, i-a transmis, de la distanță, Ciucă lui Ciolacu. ”Sunteți parte a deciziei, asumați-vă!”, a venit replica premierului, care nu a ezitat să precieze că-i este și jenă să-i răspundă liderului liberal, mai ales că, a punctat acesta, ”circul de-a opoziția nu ajută pe nimeni”.
Ce nu se regăsește însă în schimbul de replici al celor doi candidați la Cotroceni- ca să nu mai reamintim de faptul că a fost dată uitării până și înțelegerea cu rotativa la guvernare- este adevăratul motiv pentru care oficialii europeni nu au mai vrut să mai închidă ochii la ceea ce se întâmplă în România. Și anume că trei dintre jaloanele care nu au fost acceptate țin de modul total netrasparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor de stat, pe listă regăsindu-se CFR, Metrorex, Nuclearelectrica și alte companii publice importante.
În fapt, oficialii europeni le-au transmis guvernanților ceea ce și ei știu, de fapt, și anume că nu este companie de stat în care șefii să nu fi fost ”plantați” politic, o realitate arhicunoscută, având în vedere marile negocieri, făcute o dată la patru ani, după fiecare alegeri parlamentare, când partidele ajunse la guvernare au marea grijă să-și împartă funcțiile, frățește, astfel încât nimeni să nu rămână în pierdere.
Ceea ce este și mai trist este însă faptul că, tot o dată la patru ani, punându-se și problema depolitizării funcțiilor în companiile și instituțiile de stat, strecurată prin ofertele electorale ale partidelor, s-a dovedit că această promisune a fost, parafrazându-l pe liderul liberalilor, pe post de …”somnifere electorale”. În fapt, numirile cu sprijin politic au fost atât de vizibile și de flagrante încât acestea s-au văzut până și de la ferestrele Comisiei Europene! Oare vor reuși oficialii europeni, prin această nouă constrângere legată de alocările din PNRR, să spargă cea mai veche practică, aceea a numirilor în funcții pe criteriu politic? Rămâne de văzut!