V. S.

La mijlocul lunii noiembrie 2024, expiră contractul pe care Primăria Azuga l-a încheiat în anul 2019 pentru prestarea serviciilor de salubrizare stradală și deszăpezire încheiat cu SC Romprest Service SA.
”Ca urmare a faptului că, începând cu data de 15.11.2024 contractul de «Delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare stradală și servicii de iarnă în orașul Azuga» încetează la termen, devine necesară și oportună delegarea gestiunii serviciilor de salubrizare stradală și de deszapezire, conform legislației în vigoare”, se arată în studiul de oportunitate aprobat de Consiliul Local Azuga.
Astfel, cu doar o lună și jumătate înainte de expirarea contractului actual – prelungit deja cu șase luni -, Primăria orașului Azuga, condusă încă de George Barbu (PNL), a lansat licitația pentru concesionarea serviciilor de salubrizare stradală și deszăpezire, procedură împărțită în două loturi, care ar putea fi atribuite unui singur ofertant. Valoarea totală estimată a contractului programat să se deruleze pentru o perioadă de patru ani, cu o extindere de un an, este de circa 3,5 milioane de lei.
Este practic imposibil să fie încheiată licitația până la expirarea actualului contract, existând riscul major ca orașul Azuga să rămână fără deszăpezire, în această iarnă, sau cel puțin în prima parte a sezonului rece.
Potrivit anunțului publicat pe 27 septembrie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, firmele interesate pot depune oferte până la termenul-limită de 14 octombrie, ceea ce înseamnă că societățile comerciale trebuie să aibă deja pregătite dosarele pentru a participa la această procedură.
În documentația de atribuire se arată că acest contract face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi ”se desfăşoară sub controlul autorităţii administraţiei publice locale în scopul salubrizării stradale a localităţii, precum și a combaterii înzăpezirii, gheții și poleiului de pe străzile orașului. Primăria orașului Azuga are în vedere delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare pentru salubrizare stradală – măturatul, spălatul, stropirea şi ridicarea deșeurilor din coșurile de gunoi și întreţinerea căilor publice, respectiv pentru deszăpezire – curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de de polei, îngheţ sau ninsoare”.
Printr-o hotărâre a consilierilor locali azugeni, adoptată la finalul lunii august, a fost aprobat, pe lângă documentația licitației, și nivelul redevenței anuale minime de 37.400 de lei pe an pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare stradală și de 32.600 de lei pe an pentru delegarea gestiunii serviciului de deszpezire.
Vom urmări derularea acestei licitații și vom reveni cu noi informații.