Urmare din numărul de ieri al ziarului

V. Stoica

Misterele de la Gaeta, parțial deslușite

Etapa a treia a proiectului ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș” a continuat pe 7 octombrie, la Gaeta, un oraș aflat la limita dintre Regiunile Lazio și Campania, acolo unde cetatea are un turn de apărare denumit Transilvania, iar în abruptul stâncos al țărmului, o grotă care poartă numele ”Grota Turcului” intră din mare direct sub acel turn. Mai mulți oameni importanți din Gaeta, printre care preotul bisericii din Cetate și asesorul cultural al Consiliului Local nu reușesc să dea vizitatorilor o explicație istorică pentru denumirea pe care o poartă turnul cetății. De ce nu pot da o explicație și, de fapt, despre ce este vorba?
Se știe că, în anul 1480, Mehmet al II-lea Cuceritorul i-a ordonat amiralului Yusuf să ocupe Roma, iar acesta mobilizează 90 de galere de asalt, 15 galere echipate cu artilerie, 48 de galioane cu care transportă peste 45.000 de soldați și debarcă la Otranto. Totodată, trimite 15 galere și patru galioane pe partea vestică a Peninsulei, cu ordinul de a lua cu asalt Cetatea Gaeta.

Dacă, pe țărmul estic al Italiei, succesul turcilor este cel așteptat, fiind ocupate rând pe rând cetățile Otranto, Brindisi, Taranto, Lecce și Bari, rezistența organizată de Cetatea Gaeta – printr-un contingent de trupe conduse de un cavaler misterios – respinge atacul turcilor, inclusiv încercarea acestora de a pătrunde prin grota care le poartă numele.
Trupele cavalerului misterios erau din ducatele Amlașului, Făgărașului, Țara Bârsei și comitatul Prundu Bârgăului, pe scurt – din Transilvania, pentru noi fiind simplu să explicăm că toate aceste domenii aparțin familiei Basarabilor, respectiv lui Vlad Țepeș. După semnele enigmatice din Catedrala de la Acerenza și legenda mormântului de la Napoli, credem că acel cavaler misterios era Vlad Țepeș, în viață la momentul bătăliei din 1480!
Reamintim că tot în acel an, mai precis în lunile august și septembrie, trupele italiene conduse de Alfonso de Aragon și un general necunoscut ca nume al armatei maghiare eliberează rând pe rând cetățile de pe țărmul estic al Italiei.

În același an moare și Mehmet al II-lea și, odată cu el, și visul de a distruge creștinătatea, prin atacurile asupra cetăților care se află pe Via Appia, drum care și astăzi este gloria ingineriei Imperiului Roman.
Delegația prahoveană prezentă în Italia, în cadrul proiectului cultural-istoric ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș” a fost primită, luni, 7 octombrie, în plenul Consiliului Local Gaeta, de primarul Cristian Leccese. Trebuie menționat că la acțiunea găzduită de Primăria Gaeta au participat și reprezentanți ai Asociației Românilor din Lazio, fiind binecunoscut faptul că în orașul Gaeta lucrează peste 2000 de conaționali.
În cadrul întâlnirii care a avut loc, au rostit alocuțiuni din partea italiană – Raffaello Glinni, Carlo Glinni și, bineînțeles, primarul localității Gaeta – Cristian Leccese, iar din partea română – Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” Ploiești și prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu.
Unul dintre momentele notabile ale întâlnirii a fost lansarea propunerii de înfrățire a orașului Gaeta cu orașul prahovean Slănic, propunere acceptată de ambii primari prezenți, urmând să fie făcuți pașii pentru materializarea acestei înfrățiri.
În sala de ședințe a Primăriei Gaeta a avut loc și prezentarea filmului documentar ”Vampir din întâmplare. Viața reală a lui Vlad Țepeș”, chiar de către producătoarea și regizoarea italiană Syusy Blady, cunoscută pentru emisiunile realizate la televiziunile naționale italiene – ”Italia misterioasă”.
Prima parte a zilei de 7 octombrie s-a încheiat cu donarea de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Societatea Cultural-Istorică ”Mihai Viteazul” Ploiești a unor copii ale tablourilor realizate de artista româncă Iolanda Crețoiu, a panoului fotografic cu Dinastia Basarabilor și plăcii de marmură cu efigia voievodului Vlad Țepeș, efigie care urmează să fie montată pe poarta Turnului Transilvania al Cetății Gaeta. Au fost donate, de asemenea, 700 de exemplare ale revistelor ”Cei ce ne-au dat nume” – numerele 30, 31, 32, 37, 38 și 39 -, acordându-se și diplome membrilor Consiliului Local Gaeta.
La rândul ei, Casa de vinuri Bolgiu a oferit celor prezenți din partea italiană și membrilor Diasporei românești casete conținând câte două sticle din Vinul Voievodului – Vlad Țepeș. La rândul său, primarul Cristian Leccese a oferit din partea Consiliului Local Gaeta diplome de excelență prefectului Emil Drăgănescu, directoarei proiectului – Alina Ene, președintelui SMV Mircea Cosma, avocatului Raffaello Glinni, precum și realizatoarei filmului documentar – Syusy Blady.
În partea a doua a programului, a fost organizată vizitarea stațiunii turistice Gaeta, precum și a Cetății și a faimosului Turn Transilvania.

Un nou pas în clarificarea enigmei mormântului lui Vlad Țepeș. Etapa a doua a filmărilor a început la Napoli

Marți, 8 octombrie, s-a încheiat și a treia etapă a proiectului ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”, prin lansarea oficială a filmului documentar ”Vampir din întâmplare. Viața reală a lui Vlad Țepeș”, în sala de festivități Margherita Caputo a Complexului Monumental ”Santa Maria la Nova” din Napoli.

După suita de interviuri care au avut loc în fața presupusului mormânt al lui Vlad Țepeș, din incinta Complexului Monumental ”Santa Maria la Nova” și a bustului donat de SMV în cadrul proiectului, a început proiecția peliculei despre misterul mormântului lui Țepeș. Tuturor celor prezenți în sală le-au fost distribuite încă de la intrare numerele 36 – 39 ale revistei ”Cei ce ne-au dat nume – Vlad Țepeș”, în ediție bilingvă româno-italiană, iar la sfârșitul proiecției, realizatorii au răspuns întrebărilor participanților.

Au fost oferite apoi distincții din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și SMV, atât realizatorilor filmului – Syusy Blady și Valentina Ferranti-, lui Raffaello Glinni, precum și directorului Complexului, Giuseppe Reale. Pentru pinacoteca acestui complex monumental din Napoli, au fost oferite, de asemenea, tabloul original realizat de artista ploieșteană Iolanda Crețoiu care îl înfățișează pe Vlad Țepeș la vârsta de 25 de ani, precum și fotoplanul cu Dinastia Basarabilor.

Realizatorii au primit, de asemenea, câte un set de tricouri cu imaginea lui Vlad Țepeș, din partea directoarei proiectului, Alina Ene.
Cei prezenți la evenimentul derulat la Complexul Monumental ”Santa Maria la Nova” din Napoli au vizitat ulterior expoziția itinerantă ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”, admirând deopotrivă atât bisericile ctitorite de voievod, cât și principalele însemne ale domniei acestuia.

După o pauză de cafea, echipa de realizatori a documentarului a început filmările pentru etapa a doua a filmului, care-și propune să clarifice ipoteza existenței mormântului lui Vlad Țepeș la Acerenza sau la Napoli.
Au răspuns chemării realizatorilor profesori universitari, specialiști din cadrul Complexului Monumental, membrii familiei Glinni. Cu acest prilej, prof. Giuseppe Reale, directorul complexului, i-a informat pe cei prezenți că cercetătorii estonieni s-au pregătit să doneze bustul în bronz al Mariei Balsa, afirmație întărită și de Carlo Glinni.

În premieră, dezvăluim că, în patrulaterul primei curți interioare a complexului, pe o altă latură, se află mormântul lui Skander-Beg, al fiului acestuia și al soției sale, Andronica, cea care a adus-o la Napoli pe fata lui Vlad Țepeș, Maria Balsa.
Rămâne în continuare de rezolvat enigma din textul aflat în Capela Turbolo (în spatele misteriosului mormânt), scris cu un alfabet care nu mai este utilizat în prezent (alfabetul carian) și criptat cu o cheie care încă nu a fost dezlegată. Prezent la manifestare, actorul Matteo Danilo – care se pregătește să interpreteze rolul lui Dracula într-un nou film – s-a oferit să intervină la Arhivele Statelor Unite ale Americii, acolo unde se află majoritatea documentelor istorice privind funcționarea Ordinului Dragonului în Europa.
A treia ediție a proiectului ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș” s-a încheiat cu programarea în luna martie a anului viitor a unei noi întâlniri consacrată studierii documentelor aflate în arhivele turcești.