Proiectul „Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”, derulat de Societatea Cultural-Istorică Mihai Viteazul, continuă
V. Stoica
Săptămâna trecută, în Italia, s-a încheiat cea de-a treia etapă a proiectului ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”, promovat de Societatea Cultural-Istorică ”Mihai Viteazul” Ploiești în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. O delegație din județul Prahova a participat la o serie de evenimente care au avut loc la Napoli, Acerenza și Gaeta, localități italiene de care se leagă numele voievodului Vlad Țepeș.
Pe de o parte, la activitățile din Italia au participat reprezentanții Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” din Ploiești, echipă condusă de președintele Mircea Cosma (inițiatorul acestui proiect de excepție) și directorul de proiect Alina Ene, pe de altă parte – o delegație oficială condusă de prefectul Emil Drăgănescu, din care au făcut parte Vasilică Diaconu, președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Prahova, edil al localității Măgurele, și alți cinci primari prahoveni, precum și consilierii județeni Beatrice Gâjman și Alina Ene (proaspăt aleasă în această funcție), dar și un grup de oameni de afaceri.
Acerenza, locul în care Bram Stoker și-a început romanul ”Dracula”. Enigmele din Catedrală
Prin finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) din cadrul Guvernului României și a Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” (SMV) Ploiești, la Acerenza, în Italia, s-a inaugurat, sâmbătă, 5 octombrie, Biblioteca Glinni, prima bibliotecă italiano-română de literatură istorică și culturală și a fost prezentat, în premieră, filmul documentar ”Vampir din întâmplare. Viața reală a lui Vlad Țepeș”.
Programul a debutat cu primirea, în plenul Consiliului Local Acerenza, a delegației politico-administrative a județului Prahova, condusă de prefectul Emil Drăgănescu, delegație formată din șase primari: Slănic – Daneluș Costea, Măgurele – Vasile Diaconu, Blejoi – Adrian Dumitru, Râfov – Robert Cazanciuc, Plopu – Adrian Bălănescu și Tomșani – Mihai Florin Pelin și doi consilieri județeni – Beatrice Găjman și Alina Ene. A participat, de asemenea, delegația SMV, care a inițiat și derulează proiectul, condusă de președintele Mircea Cosma.
Au rostit alocuțiuni de bun-venit primarul localității Acerenza, Fernando Scattone, Carlo Glinni – avocat și Giovanni Baldantoni – președintele Fundației Dracula-Acerenza, iar din partea română – prefectul Emil Drăgănescu și Mihai Pelin – primarul comunei Tomșani, localitate înfrățită cu Acerenza.
O alocuțiune importantă a rostit consulul României la Bari, Dan Ștefănesa, care a subliniat activitatea românilor din Italia și perspectivele colaborării viitoare româno-italiene, inclusiv în plan cultural.
După vizitarea Muzeului ”Vlad Țepeș”, deschis în Palatul Glinni din Acerenza, la etajul 1 al aceleiași clădiri, pe o suprafață de 500 de metri pătrați, s-a deschis Biblioteca Glinni, cu primele donații de carte italiană, circa 500 de volume vechi datând încă din perioada anilor 1600 – 1800 și 70 de volume de carte românească, cuprinzând și ”Istoria războiului pentru Întregirea României”, precum și diferite albume și cărți de istorie a românilor. Acțiunea de dotare a bibliotecii va continua, de altfel, și în perioada următoare, pentru a se atinge un număr de 3.000 de volume italiene și 300 de volume românești.
Preluarea cărților și înscrierea lor în registrul bibliotecii s-a făcut de către președinta Asociației Românilor din Italia – Filiala Basilicata, doamna Lucreția Enache și Diana Petrescu – director economic al SMV Ploiești.
La inaugurarea bibliotecii au rostit alocuțiuni consulul României la Bari – Dan Ștefănesa, Mircea Cosma – președintele SMV și Gianni Glinni, directorul Șantierului Naval Genova, coproprietar al Palatului Glinni.
La finalul manifestărilor, s-au oferit distincții și diplome de excelență pentru partenerii italieni din partea DPRP și SMV Ploiești și delegației române – din partea Fundației Dracula – Acerenza.
A urmat vizionarea filmului documentar realizat în coproducție de Societatea Per Caso SRL Bologna și SMV Ploiești, peliculă urmărită de toți cei prezenți la evenimentele derulate la Palatul Glinni. Cu acest prilej, Crama Bolgiu din Urlați le-a prezentat italienilor vinul ”Vlad Țepeș”, constând într-o ediție limitată de Fetească Albă și Fetească Neagră.
Programul s-a încheiat cu vizita criptei Catedralei din Acerenza, unde au fost prezentate semnele care atestă prezența familiei Drăculeștilor în această localitate din Italia.
Lucrările în această criptă – cuprinzând fresce și un cavou, precum și 42 de sculpturi ale stâlpilor de susținere a criptei – au fost realizate, conform documentelor, de către contele Giacomo Ferrillio și soția acestuia, Maria Balsa (Bârsa), presupusa fiică a lui Vlad Țepeș, conform documentelor din Episcopia Acerenzei.
Ca o curiozitate, Bram Stoker își începe romanul ”Dracula” aici, în Acerenza, și îl sfârșește în castelul unui conte din Prundu Bârgăului – județul Bistrița-Năsăud din România de azi.