Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a obţinut aproape 700 de milioane de dolari sub forma unor noi angajamente financiare în cadrul Summitului Mondial al Sănătăţii de la Berlin (foto), pentru perioada 2025-2028, informează AFP, preluată de Agerpres.
Aceste promisiuni de finanţare se adaugă celor 300 de milioane de dolari care constau în contribuţii deja anunţate, a adăugat OMS într-un comunicat.
“Ştim că facem această solicitare într-un moment în care priorităţile concurează între ele şi resursele sunt limitate. De aceea i-am cerut fiecărui stat membru şi fiecărui partener să se mobilizeze. Fiecare contribuţie contează”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
“Mulţumesc din suflet cancelarului (german Olaf) Scholz, Franţei şi Norvegiei, care au găzduit evenimentul în această seară, precum şi Summitului Mondial al Sănătăţii şi tuturor ţărilor şi partenerilor care au anunţat contribuţii”, a adăugat el.
Olaf Scholz a declarat că Germania se angajează să plătească aproape 400 de milioane de dolari către OMS pe parcursul următorilor patru ani, din care peste 260 de milioane de dolari vor reprezenta finanţări voluntare noi.
“Munca depusă de OMS în beneficiul nostru, al tuturor”, a spus cancelarul german, subliniază faptul că organizaţia avea nevoie “de o finanţare durabilă pentru a planifica cu certitudine şi pentru a reacţiona cu flexibilitate”.
OMS a precizat că alte ţări au făcut deja anunţuri similare, inclusiv 16 guverne africane, până în prezent. Franţa, Spania, Regatul Unit şi Fundaţia Gates şi-au anunţat, de asemenea, intenţia de a se angaja în finanţarea OMS sau de a continua să facă acest lucru, a precizat organizaţia.
După modelul altor agenţii din cadrul ONU, finanţarea OMS este alcătuită într-un procent important din bani destinaţi unui proiect bine definit, însoţit de numeroase condiţii pe o perioadă dată, adeseori scurtă.
Pe 26 mai, OMS a lansat o nouă metodă de finanţare destinată strângerii a miliarde de dolari din fonduri “durabile, previzibile şi suple”, de care are nevoie pentru a-şi finanţa programul de lucru în perioada 2025-2028, care ar putea permite salvarea a 40 de milioane de vieţi.
Pentru acest obiectiv, organizaţia a estimat că are nevoie de 11,1 miliarde de dolari. Ea consideră că va putea să obţină în mod sigur mai mult de o treime din acea sumă, adică 4 miliarde de dolari, mai ales datorită creşterii prevăzute a contribuţiilor statutare (obligatorii) ale statelor membre.
OMS încearcă, aşadar, să găsească restul de 7,1 miliarde de dolari apelând la o paletă largă de donatori, mai ales la fundaţii.
Ideea principală din spatele acestui “ciclu de investiţii” – numele dat noului mecanism – este de a strânge bani la începutul calendarului de lucru al organizaţiei.
Acest prim ciclu “va culmina” în noiembrie cu o reuniune dedicată anunţării unor contribuţii financiare, care va fi organizată de Brazilia cu ocazia unui summit al G20 din aceeaşi lună, a anunţat OMS.