Peste 500.000 de persoane au obţinut o cetăţenie de la lansarea, în urmă cu zece ani, a campaniei Înaltului comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) consacrate soluţionării problemei apatrizilor din lume, a anunţat UNHCR, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Într-un raport prezentat la Geneva, UNHCR a calificat apatridia drept „o încălcare majoră a drepturilor omului“, care marginalizează politic şi economic persoanele respective, le face ­vulnerabile în special în faţa abuzurilor şi le interzice accesul la servicii esenţiale.
Campania UNHCR, care se încheie în acest an, vizează gestionarea „unei crize invizibile în mare măsură, cea a milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc în umbră, fără naţionalitate, incapabile să îşi exercite drepturile fundamentale ale omului“, a subliniat Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, Filippo Grandi (foto).
Deşi au fost făcute „progrese semnificative“ pentru a se pune capăt acestei situaţii, „munca noastră încă nu s-a încheiat“, a indicat Grandi.
Potrivit raportului, „peste 565.900 de apatrizi şi persoane fără naţionalitate determinată au obţinut o cetăţenie“ în cursul ultimilor zece ani.
Actriţa australiană Cate Blanchett, ambasadoare a bunăvoinţei a UNHCR, a dat asigurări că s-au înregistrat progrese„remarcabile“. „Douăzeci de ţări şi-au ameliorat drepturile apatrizilor, 30 de ţări au promulgat legi pentru ca niciun copil să nu se nască apatrid“, a adăugat ea.
UNHCR a evidenţiat eforturile depuse în ţări precum Turkmenistan, Portugalia, Macedonia de Nord, Rwanda, Brazilia şi Thailanda. Kârgâzstan a soluţionat toate cazurile de apatrizi de pe teritoriul său, a menţionat UNHCR.
Între altele, cel puţin 22 de ţări au adoptat planuri de acţiune pentru a rezolva problema apatrizilor. Situaţia apatrizilor a reprezentat și tema unei reuniuni la nivel înalt desfășurată, ieri, la Geneva.