Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează astăzi, 11 octombrie 2024, la ora 10.30, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, matineul muzeal cu tema „Ziua Naţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”.
Publicul este așteptat la acest eveniment având în vedere faptul că, așa cum au precizat reprezentanții muzeului, cu acest prilej ”Va fi adus un omagiu memoriei victimelor evenimentelor din timpul celui de-al doilea Război Mondial și ne exprimăm solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din aceea perioadă. Insuficienta cunoaștere a istoriei Holocaustului din România duce la perpetuarea atitudinilor ­discriminatorii, antisemite, iar muzeul este spaţiul care, pe lângă păstrarea memoriei trecutului, are rolul de educare a publicului în spiritul valorilor naţionale”. Evenimentul va fi susţinut de muzeograf Claudiu Robe, iar ca participanţi au fost anunțați, deja, elevi de la licee din Ploiești.
În acest an s-au împlinit, la data 9 octombrie, 83 de ani de la debutul deportărilor evreilor în Transnistria din anul 1941, iar România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 /5 mai 2004, comemorează oficial Ziua Holocaustului.