În noaptea de sâmbătă 26 octombrie spre duminică 27 octombrie a.c., ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar noaptea devine mai lungă. Concret, ora 4:00 devine ora 3:00. Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, ora Europei Centrale este ora fusului 1 şi ora Europei Orientale este ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.
În ultimii ani au fost o serie de discuții cu privire la renunțarea schimbării orei atât în România, cât și în restul Europei. În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată. Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.
Această schimbare poate duce la simptome similare cu cele experimentate după un zbor lung, cunoscute sub numele de jetlag. Persoanele afectate pot resimți oboseală, dificultăți de concentrare, insomnie sau somn fragmentat. În plus, schimbările ciclului de lumină-întuneric pot influența producția de melatonină, hormonul responsabil pentru inducerea somnului, afectând astfel calitatea și durata somnului, potrivit Hotnews.