N. Dumitrescu

Ajunsă anul acesta la cea de-a opta ediție, ”Ziua națională a produselor agroalimentare românești” va fi celebrată, potrivit tradiției, și la București, în curtea Ministerului Agriculturii, printr-o expoziție cu vânzare de produse agroalimentare din țara noastră. Evenimentul va avea loc în perioada 10-12 octombrie a.c., între orele 9.00-19.00, iar conform organizatorilor printre vedetele culinare care vor fi prezente la acest eveniment se vor regăsi și unele din Prahova, înregistrate oficial ca produse montane. Concret, iubitorii de pește vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Bușteni, înregistrate ca ”Produse montane”, precum: păstrăv zamorean, păstrăv zamorean morcovit, păstrăv jăruit, păstrăv prăvălit și proțăpit, păstrăv în zamă de roșii, tocană de păstrăv cu legume, tocană de păstrăv jăruit cu legume, păstrăv murărit pe Zamora, păstrăv în osânză de legume, pate de ficat de păstrăv zamorean, fluștuc de păstrăv-curcubeu. De asemenea, așa cum s-a mai anunțat, la acest eveniment, cei prezenți vor putea degusta, în premieră, și plăcintă umplută cu carne de pește. În legătură cu expoziția ce va fi deschisă, astăzi, la București, cu ocazia ”Zilei naționale a produselor agroalimentare românești”, cei de la Ministerul Agriculturii au mai menționat: ”Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă ”produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicație Geografică Protejată pentru produse agroalimentare și Indicații Geografice pentru băuturi spirtoase, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificație și patiserie”.

De asemenea, în cadrul târgului de produse agroalimentare românești organizat la București se vor mai putea achiziționa sortimente variate de dulcețuri, gemuri, sucuri și siropuri, legume proaspete de sezon, varză albă și roșie, cartofi, usturoi, roșii, castraveți, ceapă albă și roșie, cartofi, vinete, ridichi negre, dovleci, conopidă, fructe de sezon. Nu va lipsi nici mustul, băutura specifică toamnei, iar vizitatorii târgului se vor bucura de florile de sezon aduse de membrii Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.
De precizat că Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017, este sărbătorită, la nivel naţional, anual, la 10 octombrie. Unul dintre articolele acestei legi stipulează faptul că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.