Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, de la începutul anului, 2.743 de mesaje prin sistemul Ro-Alert, dintre care 1.880 au vizat prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor, potrivit Agerpres.
“Ro-Alert este un instrument esenţial pentru protejarea vieţii şi siguranţei cetăţenilor în situaţii de urgenţă, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populaţiei”, informează Biroul de presă al IGSU. Dintre mesajele transmise, 47 au fost alerte de incendiu, 711 au avertizat asupra fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 77 au semnalat dispariţia copiilor, iar 28 au fost destinate altor tipuri de urgenţe.
“Transmiterea acestor mesaje a avut un impact direct asupra protejării vieţilor omeneşti şi reducerea efectelor unor catastrofe. Accesibilitatea, rapiditatea şi eficienţa în a transmite mesaje în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea sunt puse în pericol fac din Ro-Alert un pilon central în avertizarea populaţiei”, arată sursa citată. Dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată, având în vedere impactul pe care situaţiile de urgenţă îl pot avea asupra comunităţilor şi riscurile semnificative pentru siguranţa cetăţenilor.
Prin intermediul sistemului Ro-Alert se transmit, indiferent de oră, informaţii relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii cu rol şi competenţe în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă), dar şi de către apelanţi (martori ai situaţiilor în speţă), atent verificate şi documentate.
Mesajele RO-ALERT contribuie la menţinerea calmului în situaţii de criză, oferind îndrumări clare despre cum să reacţionezi. Mesajele pot include recomandări specifice, precum “evitaţi zona”, “căutaţi adăpost” sau “urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, minimizând confuzia şi panica în rândul populaţiei.
Ro-Alert este proiectat să funcţioneze atât pe telefoane inteligente, cât şi pe telefoane mai vechi, astfel încât cetăţenii, indiferent de tipul dispozitivului, pot primi mesaje de urgenţă. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.