Florin Tănăsescu

Vorba lui Creangă: „D-apăi când intri în gura lumii, nici Michiduță nu te mai scoate!”. Așa și cu numitul Gicu, pe care l-a potcovit lumea cu numele de Hram.
Drept e că omul nu rata niciun eveniment din ăsta creștinesc. Lucru bun, de altfel, că numai așa putea arăta că nu-i vreun derbedeu.
Cu timpul, deși a mai încărunțit, a început să meargă și la parastase. Dar, tot hramul rămăsese baza.
Iar el, om de nădejde printr-o comunitate care poartă numele de oraș, cum-necum a ajuns consilier pe probleme religioase. Că există și funcția asta. Iar acolo unde nu e, va fi-n curând, nicio grijă!
Nărăvit așadar la ranguri hot, pe Gicu nu l-a răbdat inima să nu se-nscrie pe listele de sinecură parlamentară din toamnă.
Nu dăm numele partidului, că nu-i facem reclamă. Chestia e că și membrii lui au rămas mască când l-au văzut în capul listei. Și-au început a crede în minuni. Cum, de altfel, chiar și noi credem că va fi mișto rău în țara asta.
Firește, nea Hram – cum îi spun fotbaliștii echipei locale – își face campanie electorală ca tot omul. De exemplu, la evenimente din astea, creștinești – bisericești, nu stă lângă înalte și cinstite fețe la ospețe, ci printre amărășteni.
Numai așa, în aglomerație, poate să exerseze ce știe mai bine: șmanglitul. Exemplu: își trage-o farfurie cu pilaf și copan de zburătoare, iar altora două le face vânt.
Acum, nu vă gândiți că vasele alea merg singure! Sunt pasate unor oameni de nădejde, care la rândul lor vor fi prin anturajul lui Gicu și după alegeri.
Hram e milostiv de dai să plângi, nu alta! Când vede câte-un elev că plânge de foame-n fața școlii, îi dă o pungă de pufuleți.
Dacă vă întrebați de ce era bietul copilaș înfometat, aflați că de programul „Masa caldă” beneficia și el. Sau ciordea din mâncare, asta nu știm exact. Iar DNA a refuzat să ne dea vreo explicație.
Deci, odată intrat în gura lumii, domnul Hram trebuie să intre și-n atenția ei.
Așa se face că-l veți vedea la televizor, votând legi, bombănind ceva de la tribună, ațipind. Ciordind, nu-l veți vedea, că doar nu-i prost să recunoască în gura mare că fură și rața din coteț.
Cât despre țară…
Cu Gicu Hram parlamentar, de haram fuse, de haram se duse!
Pam, pam!