*Peliculei cinematografice regizate de  Toma Enache  i s-a conferit  “Marele premiu” la  International Sound & Film Music Festival din Croația , iar pe 26 octombrie  va avea loc  premiera mondială, în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film ARPA- Los Angeles

 

Luiza Rădulescu Pintilie

 

Este  mai mult decât o certitudine :  primul film  artistic dedicat  marelui muzician  român George Enescu a pășit cu dreptul pe  celebra Promenade de la Croisette de la Cannes – înscrisă  nu numai în  lista patrimoniului cultural general al Franței,  dar și pe marele și luminosul  bulevard sufletesc al iubitorilor din întreaga lume ai cinematografiei-  pentru a fi prezent la renumita Marche du Film! Iar acel pas a deschis un drum pe care sunt tot mai multe recunoașterile internaționale care se adună.

Astfel, nu cu mult timp în urmă, regizorului Toma Enache, cel care a avut ideea transpunerii pe ecran a personalității  și vieții   renumitului artist, i s-a conferit „Premio Cultura” în cadrul unui eveniment cultural – „Leoni, Gattopardi di Sicilia” – organizat la Palazzo Donà dalle Rosesub  din Veneția, sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO. Iar la sfârșitul săptămânii abia încheiate, filmul “Enescu , jupuit de viu     “a câștigat “Marele premiu” la categoria „Cea mai bună muzică originală de film”  acordat de International Sound & Film Music Festival din Croația- considerat a fi unul dintre cele mai mari și mai importante trei festivaluri de muzică de film din lume. În același timp, filmul  a fost selectat oficial pentru a participa la Festivalul Internațional de Film Arpad, organizat la Los Angeles-SUA,  una dintre cele mai prestigioase platforme de promovare a cinematografiei independente din întreaga lume,   în cadrul căruia este  nominalizat la premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj, alături de producții remarcabile din întreaga lume. Astfel, pe 26 octombrie va avea  loc premiera mondială a  așteptatului film românesc  în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film ARPA, la Harmony Gold Theatre, pe Sunset Boulevard,  în Los Angeles.

“Nu am cuvinte”, astfel și-a început  regizorul Toma Enache cele câteva rânduri prin care a anunțat, pe rețelele de socializare,  noul succes. Iar Sebastian Androne-Nakanishi, tânărul compozitor care semnează  compozițiile originale incluse în coloana sonoră a filmului  (  desemnat, de altfel,  „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards) a scris la rându-i :“Scopul meu a fost simplu: să creez muzică care să-l ajute pe Toma Enache să spună povestea lui Enescu, unul dintre cele mai mari genii pe care țara noastră le-a avut. Nu m-am așteptat niciodată ca această călătorie să ducă la o asemenea recunoaștere”. De precizat că  în coloana sonoră este inclus și un fragment muzical original interpretat chiar de către George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.

De asemenea, se cuvine a fi  evidențiate  participarea  Orchestrei Naționale a Franței, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru- director artistic al Festivalului Internațional  “George Enescu”, precum și cea  a Orchestrei Naționale Radio din România, condusă de maestrul Horia Andreescu. De asemenea,  cunoscutul violonist Alexandru Tomescu se regăsește în această valoroasă producție sonoră, după cum tocmai a fost recunoscut oficial.

De aceea, pentru a înțelege și mai bine valoarea premiului la care ne referim trebuie spus că el a fost obținut, după cum se subliniază într-un comunicat de presă,  într- un cadru în care au fost prezenți specialiști în domeniu, nume mari care au inovat industria de sunet în cinematografie, printre care și Mark Ulano- renumit inginer de sunet American, multiplu premiat de Academia Americană de Film (Premiile Oscar) pentru filme de referință, precum Titanic, Inglorious Basterds, Ad Astra și Once Upon a Time in Hollywood,  la festivalul din Croația acesta  obținînd premiul “Best sound mixer” -pentru filmul “Oppenheimer”;Stuart Wilson, celebru inginer de sunet premiat Oscar și BAFTA pentru producția 1917 (regia Sam Mendes), care  a fost onorat cu “Premiul pentru Întreaga Activitate”, acesta lucrând de-a lungul carierei pentru proiecte cinematografice majore, precum: Star Wars, James Bond, Harry Potter, Macbeth (Justin Kurzel), Marie Antoinette (Sofia Coppola)  ; Wayne Pashley, editor și designer de sunet recunoscut pentru colaborările de top cu nume mari din industria cinematografică,  printre cele mai sonore proiecte la care a lucrat regăsindu-se Mad Max: Fury Road; The Great Gatsby; Happy Feet; Australia și Elvis și conferindu-i-se la acest festival   Premiul Crystal Pine la  la categoria “Cel mai bun design de sunet”.

La proiecția oficială din cadrul festivalului au participat, alături de regizorul Toma Enache și compozitorul Sebastian Androne-Nakanishi,  și producătorii executivi ai filmului-Martha Maria Mocanu și Elena Enache, precum și  membri ai echipei actoricești . De asemenea, a fost prezentă  Excelența Sa, doamna Mihaela Cămărășan- ambasador al  României  în  Republica Croația.

De notăt că din distribuție  filmului fac parte  Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu. Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao,  la rându-i  deținător al  prestigiosului premiu  Oscar.

Întâlnirea filmului cu publicul este programată să aibă loc în luna noiembrie, în cadrul a 30 de proiecții de gală, cea de la Ploiești urmând să aibă loc marți, 5 noiembrie .

Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită”, a mărturisit public, nu o dată,   regizorul Toma Enache.