Nicoleta Dumitrescu

Când vine vorba despre promisiunile privind majorările de venituri, cele care se fac cu un an înainte ca poporul să fie chemat la urne sau chiar în anii electorali, politicienii nu mai prididesc să se laude că ”Au promis și au făcut!”. Iar majorările de pensii și cele ale salariului minim pe economie sunt cele mai concludente exemple, considerându-se că beneficiarii acestora vor ține cont, la o adică, atunci când vor merge la vot, de la cine li s etrage binele! Ba, recent, ca să se aștearnă un covor roșu înainte de campania electorală pentru alegerile prezidențiale, care va începe pe 25 octombrie a.c., s-a anunțat că salariul minim o să crească, din nou, de la 1 ianuarie 2025. Numai că, de fiecare dată, o asemenea ”dărnicie” este mai mult decât mascată, întrucât presiunea financiară este aruncată direct în curtea patronilor!
Cea despre care nu se prea vorbește este, de fapt, o altă campanie de majorare de venituri, respectiv cea a subvențiilor cu care sunt ”hrănite” formațiunile politice, o recentă analiză asupra acestei teme arătând de cât de mult răsfăț au parte partidele, care primesc subvenții extrem de grase de la bugetul de stat! Concret, potrivit unor date făcute publice chiar ieri, concluzia este că partidele reprezintă afacerea cu cea mai mare creștere din România, subvenția acestora majorându-se în ultimii opt ani de… 26 de ori, o traducere în cifre arătând că această creștere înseamnă o majorare de la 14,5 milioane de lei – cât au reprezentat fondurile alocate în anul 2016 – la aproape 380 de milioane de lei în 2024!!! Enorm, nu?!? Numai că, preocupați de propriile candidaturi în vederea ocupării celor mai importante funcții în stat, pentru politicieni aceste date nu au prea mare relevanță, considerându-se că acordarea de subvenții către partide este un drept legal. Dovadă că, tot potrivit datelor oficiale, pe 9 octombrie anul curent, Autoritatea Electorală Permanentă a plătit o grămadă de bănet drept subvenție către partidele care au aleși în Parlament sau în administrația locală, valoarea totală reprezentând un record pentru o singură lună din anul 2024, și anume 62.163.413 lei, ceea ce înseamnă că, dintr-o dată, chiar înaintea campaniei electorale la prezidențiale, în contul partidelor au intrat sume imense!
Să sperăm că, de bucurie, obișnuiți și așa cu arta demogogiei, politicienii nu se vor întrece și mai mult în aceleași promisiuni populiste, uitate imediat ce se văd așezați în scaunele puterii…