Ieri, deputații au votat un proiect de lege al social-democraților pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Național al Copilului”. Au fost 238 de voturi „pentru” și o abținere, potrivit Agerpres.
Conform proiectului, se instituie o serie de direcții de acțiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor. În acest sens, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor.
Instituțiile pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate. În contextul „Anului Național al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităților nonprofit, finanțate de autoritățile locale potrivit prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educație, la activități culturale, sportive și de timp liber, precum și protecția drepturilor copilului. Activitățile derulate cu ocazia „Anului Național al Copilului” se vor armoniza și vor susține îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România Sigură” 2023-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.969/2023.
Proiectul va merge la promulgare, la președinte.