• S-a trecut de pragul procesării a peste 1,7 milioane de facturi în 24 de ore
Sistemul naţional RO e-Factura funcţionează din ce în ce mai bine în condiţiile în care au fost şi peste 1,7 milioane de facturi procesate în 24 de ore, a afirmat Albert Fruth, şef birou, Elaborare Strategii şi Informatizare, Unitatea de Management al Informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit Agerpres.
«Avem un total de facturi primite şi livrate de la începutul sistemului, şi vorbim de 2022-2024, sunt 382 de milioane de facturi, din care doar în relaţia B2G (business-to-government – n.r.), adică acolo unde statul era obligat să accepte factura electronică avem 43 de milioane de facturi trimise…Ne-am stabilizat să spunem aşa. Dacă la început primeam câteva sute de facturi, acum primim 1,2 milioane şi am avut vârfuri de 1,7 milioane. Cred că am şi trecut de 1,7 milioane de facturi în 24 de ore procesate. Deci nu este rău, ca să spun aşa, sistemul funcţionează şi pare că funcţionează din ce în ce mai bine, deşi mai avem de lucru probabil pe partea de comunicare, să se înţeleagă cum şi în ce fel trebuie lucrat cu codurile de factură», a spus Albert Fruth, la un eveniment organizat de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) cu prilejul Zilei naţionale a comerţului electronic.
Potrivit datelor prezentate de către acesta, de la începutul sistemul naţional RO e-Factura au fost primite şi livrate 382,053 de milioane de facturi, din care în relaţia B2G 43,496 milioane şi în relaţia B2B 338,556 milioane.
De la începutul anului au fost primite şi livrate 307,380 milioane de facturi, din care 18,108 milioane în relaţia B2G.
El a explicat că în acest moment raportările Business to Consumer (B2C) sunt obligatorii pentru operatorii din turism care fac încasări pe baza voucherelor de vacanţă şi este utilizat CNP-ul persoanelor fizice în cauză. Acesta va deveni obligatoriu începând cu data de 1 ianuarie, dar nu s-a stabilit cum se va face identificarea persoanelor în cauză.
«Există multe variante tehnice pe care se lucrează. Există bineînţeles un grup de lucru care se ocupă de asta şi care va veni foarte curând cu specificaţia asta de B2C pentru că este clar că e necesar. Ştim nevoia dumneavoastră n-o să fie ignorată şi n-o să apară în decembrie când tăiem porcul», a afirmat Albert Fruth.
Albert Fruth a afirmat că la factura B2C nu vor exista schimbări majore, ci doar se va alege identificatorul.