Trecerea de la vară la toamnă este un proces natural care marchează schimbări vizibile în peisaj și în stilul de viață. Însă, pe lângă transformările climatice și cele legate de activitățile cotidiene, această tranziție are un impact semnificativ și asupra stării noastre psihologice, potrivit tvrinfo.
Așadar, odată cu sfârșitul verii, multe persoane experimentează un sentiment de melancolie sau tristețe. Vara este adesea asociată cu relaxarea, vacanțele, zilele lungi și activitățile în aer liber. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperaturile scad, există o senzație de pierdere a acelei perioade de libertate și bucurie. Această senzație poate duce la un sentiment de nostalgie. Această melancolie poate fi accentuată de amintiri plăcute ale verii. Ele contrastează cu începutul unei perioade percepute că fiind mai gri și mai puțîn vibrantă.
Un alt aspect interesant al toamnei este contrastul dintre declinul treptat al naturii și bogăția culorilor și texturilor pe care le aduce acest anotimp. Frumusețea toamnei poate servi că un antidot pentru melancolie, oferindu-ne ocazia de a ne bucura de micile plăceri ale prezentului.
Fie că este vorba de plimbări prin parcuri, recoltarea fructelor de sezon sau momentele petrecute cu cei dragi în fața unui foc de tabără, aceste experiențe pot contrabalansa impactul negativ al trecerii de la vară la toamnă.
Cauzele cele mai des întâlnite ale asteniei de toamna sunt:scăderea temperaturilor; micșorarea zilei, reducerea luminii solare; schimbările climatice (venirea ploilor, a frigului); terminarea vacantelor / concediilor și reintrarea în rutina muncii.
Reducerea luminii duce la creșterea producției de melatonina, hormon care reglează somnul și temperatura corpului. Astfel seara devenim mai somnolenți, iar după miezul nopții temperatura corporala interna se reduce. În plus, melatonina determina reducerea serotoninei cu apariția simptomelor afective- tristețe, apatie, lipsa inițiativei și a placerii.
Specialiștii ne recomanda:expunere zilnică la soare minimum 10 minute, mai ales în primele ore ale dimineții; exerciții fizice – înot, jogging, mers pe jos; excursii adaptate la noul anotimp; regim alimentar sănătos cu creșterea consumului de legume și fructe de sezon; somn suficient pentru evitarea oboselii; asigurarea unui mediu mai însorit și luminos.