Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a introdus pedepse de până la 15 zile de arest pentru utilizarea termenului „Transnistria”, în raport cu denumirea teritoriului din stânga Nistrului, parte a Republicii Moldova. Pronunțarea cuvântului va fi echivalată „cu o manifestare a nazismului”, potrivit Hotnews.
Inițiativa a fost votată astăzi, 4 septembrie, de către Sovietul Suprem, așa-numitul parlament al regiunii. Proiectul a fost prezentat de liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky.
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, noua reglementare prevede și amenzi de până la 9.200 de ruble transnistrene, echivalentul a aproximativ 515 euro.
„Pentru mine, «Transnistria» este un termen în spatele căruia se află foametea, devastarea, uciderea de oameni, Holocaustul. Când ni se spune «Transnistria», pentru mine, ca cetățean al PMR (Republica Moldovenească Nistreană – n.r.), este ofensator”, a declarat Krasnoselsky, citat de presa locală.
Reprezentanți ai administrației de fact de la Tiraspol spun că termenul „Transnistria” a fost folosit „în timpul ocupației germano-fasciste și românești și se referea la teritoriul dintre Nistru și Bugul de Sud, care se afla sub administrație românească”.
HotNews.ro a solicitat la Biroul pentru Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău un punct de vedere pe acest subiect, dar până la publicarea articolului nu primise răspuns.