Femeile știu mai mult decât bărbații, dar insuficient

9 din 10 tineri români nu au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de bolile cu transmitere sexuală (BTS), arată un studiu recent MedLife, preluat de Hotnews, iar 1 din 2 adolescenți de 16-18 ani spune că face sex neprotejat. Drept urmare, numărul de îmbolnăviri a crescut față de anii trecuți, iar România are în continuare cele mai multe mame minore din UE. MedLife a demarat o campanie de educație sexuală, care include două noi pachete de analize pentru depistarea BTS-urilor.
În urma studiului care a inclus 800 de participanți cu vârste între 16 și 35 de ani, a reieșit că numai 10% dintre cei cu viață sexuală activă au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de BTS și doar 1% din populația tânără cunoaște toate metodele de protecție împotriva lor. Asta înseamnă că au dificultăți în a numi toate situațiile în care pot contracta BTS, toate simptomele unei infecții, sunt reticenți în a merge la medic (4 din 10 nu s-ar simți confortabil nici măcar să discute cu un medic despre BTS), iar uneori au chiar informații greșite, cum ar fi aceea că BTS pot fi transmise doar prin contact vaginal (nu și anal sau oral) sau că nu pot contracta BTS dacă au contact sexual în timpul menstruației.
Datele arată și niște diferențe între femei și bărbați, cum ar fi aceea că femeile cunosc mai multe BTS față de bărbați: nu doar infecția cu HIV/ SIDA, cu HPV și sifilisul (pe care le numesc și unii, și alții), ci și hepatita C, candidoza, Chlamydia, Gonoreea, Trichomoniaza și infecțiile cu Mycoplasma și Ureaplasma. Și tot femeile sunt mai conștiente, de exemplu, că un istoric personal de BTS sau utilizarea spațiilor comune (piscine, centre spa, toalete publice) au riscuri în contractarea acestor boli.
Mai grav, 2 din 10 participanți nu cunosc efectele pe termen lung ale infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală. De exemplu, dezvoltarea riscului de cancer genital, anal și oral este mai puțin asociată cu BTS, în special de bărbați și de tinerii de 16-18 ani.
Din cauza nivelului scăzut de cunoștințe cu privire la BTS, și nivelul de îngrijorare este scăzut, cei mai mulți dintre respondenți (41%) având o atitudine „moderat îngrijorată”. Paradoxal, cauzele sunt cunoscute: participanții la studiu recunosc că principalele obstacole în calea testării pentru BTS sunt lipsa de informare, dar și disconfortul/ jena de a discuta despre problemele de sănătate sexuală.
Lipsa informării îi face pe români să subestimeze riscul infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală și să adopte comportamente riscante, ceea ce îi predispune la a transmite și partenerului o BTS. În prezent, 1 din 5 tineri activi sexual a declarat că nu folosește nicio metodă de protecție, iar raportat la segmentul mai tânăr, 52% dintre tinerii între 16 și 18 ani afirmă că fac sex neprotejat. Consecințele se văd în numărul mai mare de infecții cu transmitere sexuală. Institutul Național de Sănătate Publică a raportat cu aproape 60% mai multe cazuri de sifilis în 2022 față de 2021, România fiind una dintre țările cu incidența crescută pentru sifilis în Uniunea Europeană. Deși numărul cazurilor în valoarea absolută este mic (503), asta se datorează și faptului că oamenii nu au obiceiul de a se testa, mai ales că unele BTS, inclusiv sifilisul, sunt în multe cazuri sau pentru mult timp asimptomatice.
În fapt, numărul de infecții cu transmitere sexuală a crescut și în Europa, și la nivel mondial, din cauze care țin atât de accesul la testare și tratament, cât și de comportamentul uman. Astfel, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a raportat cu 34% mai multe cazuri de sifilis, 48% mai multe de gonoree și 16% de Chlamydia în 2022 față de 2021 și a tras un semnal de alarmă în privința cazurilor de sifilis congenital, adică transmis de la mamă la făt (acesta riscă complicații precum crize epileptice, ficat mărit, probleme neurologice). „BTS-urile sunt produse de patogeni care nu fac parte din flora saprofită, exogeni, deoarece întotdeauna există cel puțin un partener infectat. De aceea, stabilirea istoricului sexual și testarea corectă au o importanță majoră în managementul BTS-urilor, deoarece acestea nu lasă în urmă niciun fel de imunitate, iar o reinfecție cu același patogen sau cu un altul nou este oricând posibilă. Vizita la medic este primul pas în prevenția acestor boli, prin consiliere și recoltarea specifică simptomatologiei. Unele dintre BTS-uri sunt incurabile (HIV, hepatita cu virus B, HPV, herpesul genital), iar altele pot avea efecte nedorite pe termen lung, ducând la infertilitate, morbiditate maternă, fetală sau neonatală”, a spus dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale la Hyperclinica MedLife Grivița.