Femeile din întreaga lume cu vârste între 45 și 55 de ani intră la menopauza naturală. Există însă și femei care experimentează menopauza mai devreme (înainte de 40 de ani), „menopauză precoce”, așa cum este denumită de medici și care poate fi cauzată de anomalii cromozomiale, tulburări autoimune sau alte cauze necunoscute.
Vestea bună este că terapia de substituție hormonală are efect anti-îmbătrânire, dacă este administrată în anii de perimenopauză, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Multe femei nu urmează terapia de substituție hormonală la menopauză de frica riscurilor crescute de accident vascular cerebral, cancer și demență, dar un nou studiu a arătat că femeile aflate în postmenopauză care au primit terapie hormonală în perioada perimenopauzei au îmbătrânit mult mai lent decât femeile care nu au primit terapia, fără riscuri asociate.
Autorii studiului au analizat datele a 117.763 de femei în postmenopauză, înregistrate în Biobanca din Marea Britanie. Dintre acestea, 47.461 de femei (40,3%) au folosit terapia hormonală (HT) la un moment dat în viața lor. Datele au arătat că acestea au prezentat mai puține semne de îmbătrânire decât femeile care nu au folosit-o niciodată. Cel mai puternic efect „anti-îmbătrânire” a fost găsit la femeile care au folosit HT începând cu vârsta de 48,4 ani și care au urmat-o timp de patru până la opt ani.
Cercetătorii susțin că terapia hormonală e cea mai eficientă când e administrată în perioada perimenopauzei. Yufan Liu, unul dintre autorii implicați în studiu, este de părere că și „femeile în vârstă de 40 de ani sau mai mici pot primi terapie hormonală, dacă suferă de menopauză prematură, prezintă simptome de menopauză prematură sau sunt supuse ooforectomiei bilaterale”.
Dr. G. Thomas Ruiz, medic obstetrician-ginecolog la Centrul Medical Memorial Care Orange Coast din Fountain Valley, CA, chiar dacă nu a fost implicat în studiul lui Liu, este de acord cu terapia hormonală în timpul perimenopauzei.
„O femeie de 48 de ani până la 51 de ani este de obicei într-o stare de perimenopauză, ceea ce înseamnă că este posibil să nu aibă menstruație în fiecare lună. De la o lună la alta, producția de estrogen din ovare este foarte variabilă. Într-o lună cu producție scăzută de estrogen, poate avea uscăciune vaginală, simptome vasomotorii, cum ar fi bufeurile. Este posibil să nu aibă menstruație timp de trei luni, iar apoi sângerarea poate dura două până la trei săptămâni. Deci, este într-adevăr o situație a ovarelor care ajung într-o situație în care pur și simplu nu mai funcționează. Terapia hormonală, în cazul femeilor aflate în perimenopauză, este de a ajuta la ușurarea tranziției lor la menopauză”, a expicat dr. G. Thomas Ruiz.