Victor M. Ionescu

Sâmbătă, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, locuitorii din satele comunei prahovene Vărbilău, dar și din localitățile învecinate, au înfruntat vremea nu tocmai favorabilă și un drum destul de anevoios pentru a ajunge, împreună cu reprezentanți ai autorității locale și trei preoți din localitate, la Crucea din satul Podul Ursului.

Aici a avut loc, după intonarea Imnului de Stat al României, slujba Parastasului pentru Eroi, săvârșită de preoții Gabriel Pitulice – parohia Vărbilău II, Radu Sauciuc – parohia Livadea și Alexandru Popescu – parohia Poiana Vărbilău.


Participanții au trăit intens momentele solemne de recunoștință față de sacrificiul suprem al eroilor, despre care a vorbit părintele Sauciuc: „…Venim aici în fiecare an pentru a-i pomeni, cu evlavie și recunoștință, pe cei cărora le datorăm traiul nostru actual: o viață care curge lin și este guvernată de valori pe care sper că le vom putea păstra pe tot parcursul acestui drum frumos care înseamnă trecerea noastră prin lume…”.
La rândul său, părintele Gabriel Pitulice a precizat că: „…în această zi, acum opt ani, se sfințea troița de la Podul Ursului, un fel de Golgotă a comunei noastre, care străjuiește toată zona Vărbilăului, aducându-ne aminte nouă, celor care privim către ea, de jertfa Fiului lui Dumnezeu, Cel care s-a întrupat pentru a noastră mântuire, pentru ca firea omenească să o îndumnezeiască. Să nu uităm că la baza acestei jertfe a stat mereu iubirea lui Dumnezeu pentru om, așa cum a fost și iubirea eroilor noștri pentru Țară…”
Domnul Ion Ioniță, primarul comunei Vărbilău, ne-a mărturisit că: „…acest monument, dedicat tuturor militarilor din satele comunei noastre care s-au jertfit pentru Patrie în cele două războaie mondiale, a putut fi materializat printr-un parteneriat de succes: Crucea a fost realizată de George State, fiu al comunei, primăria a alocat aproximativ un miliard de lei vechi pentru amenajări, iar lucrările efective au fost executate întocmai și la timp de firma locală S.C. Elmy Construct SRL”.
Crucea de la Podul Ursului este un Monument al Eroilor cu o înălțime de 19 metri, amplasat în satul cu același nume din comuna Vărbilău, județul Prahova, pe o culme situată la o înălțime de 500 de metri, de unde amatorii de munte și drumeții pot zări localitățile Brebu, Aluniș și Cosminele, dar și Crucea de pe Caraiman.