Victor M. Ionescu

După săvârșirea Sfintei Liturghii din prima zi a noului an bisericesc, care a început la 1 septembrie, enoriașii Parohiei Vărbilău II din Protoieria Vălenii de Munte au avut bucuria de a participa la sfințirea unei troițe în mijlocul căreia este încastrată icoana ocrotitorului parohiei, Sfântul Ierarh Nicolae.
Troița, care domină maiestuos împrejurimile lăcașului de rugăciune, a fost sfințită de părintele paroh Gabriel Pitulice, împreună cu preoții Radu Vlăduț Sauciuc (Parohia Livadea) și Gabriel Baroian (Biserica „Sf. Treime” din Ploiești), ultimul fiind și autorul, împreună cu pictorul Florin Diniță, a acestei adevărate bijuterii realizată prin tehnica mozaicului. „Ne bucurăm, eu și domnul Diniță, că am reușit să ducem la bun sfârșit această lucrare, în care am plămădit și bucuria că lăsăm în urmă un semn al trecerii noastre pe aici, o mărturie încastrată în piatră, semn că nu am irosit timpul ce ni s-a dat pe pământ. De aceea îmi place să cred că, atunci când nu vom mai fi, pentru noi și despre noi vor putea vorbi aceste pietricele!, a spus părintele Gabriel Baroian.

La rândul său, părintele paroh a ținut să mulțumească autorilor, pentru că- după cum spunea Sfinția Sa- „au lucrat cu timp și fără timp pentru a finaliza mai repede această icoană”, precizând apoi că „nu a fost ușor să pui – cu infinită grijă, migală și răbdare – acele mici «părticele» de mozaic una lângă alta, pentru a realiza o imagine unitară, respectiv această frumoasă icoană a Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul parohiei noastre”.
La final, părintele paroh Gabriel Pitulice a relevat faptul că „peste ani și ani, atunci când alți credincioși vor intra pe poarta acestei biserici pentru închinare, vor înțelege că, la un moment dat, în lumea aceasta au trăit preoți și enoriași care l-au iubit pe Sfântul Nicolae, au iubit-o pe Maica Domnului și care, în cinstea Sfintei Treimi, au dat slavă pentru toate bunătățile pe care Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt le-au revărsat asupra lor!”.