Consumul ocazional de alcool este considerat mai sigur. Un consum ocazional este definit ca mai puțin de 2,86 grame de alcool pur pe zi. O bere la 330 ml conține 10 grame de alcool pur.
Mai mult de jumătate din populație nu știe că alcoolul crește îngrijorător riscul de cancer. Numărul cazurilor de cancer la persoane tinere a crescut inclusiv în România, iar alcoolul, chiar și în cantități mici, este unul dintre factorii incriminați de oamenii de știință. Consumul de alcool a fost asociat cu 6 tipuri de cancer dintre cele mai frecvente.
În România, în 2019, 8% din decesele prin cancer erau atribuite consumului de alcool, potrivit unei Analize de situație a Institutului Național de Sănătate Publică, citată de Hotnews.
Un studiu din 2021, publicat de revista de specialitate The Lancet Oncology, situează România printre țările cu cea mai mare rată a cancerelor asociate consumului de alcool: 4.700 (9,2%) în rândul bărbaților și 1.700 (3,9%) în rândul bărbaților. În total, avem o proporție de 6,8% din populație diagnosticată cu cancer asociat consumului de alcool, arată raportul. Prin comparație, la nivel global, 4% din cazurile de cancer depistate în 2020 sunt legate de consumul de alcool moderat sau ridicat, potrivit IARC.
Dacă în ceea ce privește telefoanele mobile Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a revenit și a declasificat radiațiile emise de acestea din categoria factorilor de risc pentru cancer cerebral, în ceea ce privește alcoolul, dovezile au devenit mult mai clare, iar legătura cu cancerul – mult mai puternică.
De altfel, această legătură a fost stabilită pentru prima dată în 1988, când Agenția Internațională pentru Cercetare asupra Cancerului (IARC – International Agency for Research on Cancer), din cadrul OMS, a concluzionat că alcoolul este cancerigen pentru oameni. Cercetările ulterioare au confirmat această teorie, mai ales în ceea ce privește riscul de cancer de sân, de ficat, colorectal și de esofag.
În luna noiembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății și IARC au subliniat, într-o declarație comună: „Nu a putut fi stabilită nicio cantitate sigură de alcool în ceea ce privește riscul de cancer“.
Numărul cazurilor de cancer la tineri (sub 50 de ani) a crescut îngrijorător în ultimii ani, mai ales cancerele de sân și colorectal. Consumul de alcool ar putea fi unul dintre factorii esențiali care susțin acest trend ascendent al cazurilor de cancer, a demonstrat un raport științific al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, publicat în luna septembrie și citat de publicația The New York Times.
În cadrul raportului, cercetătorii evidențiază marile descoperiri recente care au condus la tratamente noi anticancer și la o creștere impresionantă a speranței de viață.
Totuși, un punct important în raportul lor îl ocupă un tipar îngrijorător: chiar dacă a scăzut mortalitatea prin cancer, incidența totală a anumitor tipuri de cancer a crescut în mod inexplicabil, mai ales în rândul adulților tineri. Unul dintre cele mai mari semnale de alarmă îl reprezintă cancerele gastrointestinale, în special cancerul colorectal. 40% din totalul cazurilor de cancer au factori de risc care pot fi modificați de noi înșine, atrage atenția raportul specialiștilor americani. Aceștia subliniază, de asemenea, necesitatea etichetării corecte a produselor care conțin băuturi alcoolice cu avertismente privind legătura puternică cu cancerul.
În acest sens, Irlanda va solicita, începând din 2026, ca toate băuturile alcoolice să aibă pe etichetă un avertisment cu privire la legătura puternică dintre consumul de alcool și cancer, a anunțat The New York Times. Și nu este singura țară care pune la cale un plan pentru a reglementa mai bine consumul de alcool. Guvernul din Thailanda se află în ultimele etape ale implementării unei reglementări similare – sticlele de alcool să fie prevăzute cu imagini grafice clare, însoțite de avertismente ca „băuturile alcoolice pot cauza cancer“, potrivit The Bangkok Post.
Canada, Alaska și Norvegia sunt, de asemenea, pe punctul de a institui legi care să le impună producătorilor de băuturi alcoolice să-și eticheteze produsele cu avertismente clare privind legătura dintre consumul de alcool și cancer.
Alte recomandări ale Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului pentru reducerea la minimum a factorilor de risc modificabili:
• reducerea semnificativă a consumului de alcool indiferent de vârstă, dar mai ales în cazul persoanelor de peste 60 de ani;
• eliminarea fumatului și evitarea fumului de țigară;
• menținerea unei diete sănătoase și a unei greutăți normale;
• mișcare zilnică;
• evitarea radiațiilor ultraviolete;
• minimizarea, pe cât posibil, a expunerii la factori poluanți.
Unul dintre cele mai ample studii care au demonstrat legătura dintre consumul de alcool și cancer a fost publicat în luna august 2024 și a subliniat că până și un consum ușor sau moderat de alcool la adulții de peste 60 de ani este asociat cu un risc mai mare de deces prin cancer, comparativ cu consumatorii ocazionali de alcool (adică cei care consumă mai puțin de 2,86 grame de alcool pur pe zi. O sticlă de 330 ml cu bere conține 10 grame de alcool pur). Studiul a cuprins 135.000 de adulți britanici de peste 60 de ani, urmăriți timp de zece ani. O altă concluzie importantă a fost că alcoolul – nici măcar în cantități moderate – nu oferă beneficii reale de reducere a riscului cardiovascular, așa cum se credea.
Consumul excesiv de alcool crește riscul a 6 tipuri de cancer: carcinomul esofagian cu celule scuamoase, anumite forme de cancer la nivelul capului și gâtului, cancerul de sân, colorectal, de ficat și de stomac. Statisticile din Statele Unite din 2019, citate de New York Times, arată că 5,4% din totalul cancerelor diagnosticate în SUA – un caz din 20 – a fost atribuit consumului de alcool. Cu toate acestea, mai puțin de o treime din femeile cu vârste între 18 și 25 de ani știu că alcoolul crește riscul de cancer mamar.