Vor fi decontate toate tipurile de servicii de radioterapie pentru pacienţii oncologici, iar tarifele au fost reactualizate
Plafonul de pensie până la care se acordă medicamente compensate cu 90% din prețul de referință crește, începând cu luna septembrie, de la 1.830 la 2.020 lei, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Guvernul a adoptat deja o Ordonanță de urgență în acest sens, potrivit Hotnews.
De programul de compensare cu 90% a medicamentelor de pe Sublista B vor putea beneficia peste 2,3 milioane de persoane cu pensii sub 2.020 lei, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Ca și până acum, în stabilirea dreptului la compensarea cu 90% a medicamentelor nu se iau în calcul eventualele alte venituri realizate de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizațiile sociale pentru pensionari, mai precizează CNAS. „Această majorare se efectuează avându-se în vedere că prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creșteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depășindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„CNAS a răspuns cu promptitudine îngrijorării pensionarilor ale căror pensii majorate ar fi fost afectate de costul suplimentar al medicamentelor, întrucât se depășea plafonul care le dădea dreptul la compensarea de 90%. Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele și serviciile medicale de care depind sănătatea și viața asiguraților să fie cât mai accesibile pentru aceștia”, afirmă Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
CNAS mai precizează că, pentru transpunerea cât mai rapidă a acestei măsuri, a transmis caselor de asigurări de sănătate județene, a Municipiului București și CAS AOPSNAJ să informeze toți furnizorii de servicii medicale cu care se află în relații contractuale cu privire la noul plafon de pensie până la care se aplică programul de compensare 90%.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, o ordonanţă de urgenţă care prevede extinderea decontării la toate toate tipurile de servicii de radioterapie pentru pacienţii oncologici, indiferent de localizarea tumorii.
„În al doilea rând, este vorba despre o reactualizare a tarifelor, care nu au mai suferit modificări din anul 2015”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Rafila a precizat că ordonanţa de urgenţă aduce şi un „mecanism accelerat de acces la medicamente inovative” pentru produsele care sunt unice în cazul anumitor tipuri de boli. Acest mecanism va fi aplicat şi pentru produsele care vor putea genera economii la nivelul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, deoarece vor înlocui medicamente mai costisitoare.