La Ploieşti, unul din doi proprietari de imobile a ţinut cont de această obligaţie şi
s-a conformat

 

Nicoleta Dumitrescu

Având în vedere recentele inundații din județul Galați, când mii de persoane s-au ales cu bunurile strânse într-o viață, inclusiv casele, distruse, dar și cutremurul de peste 5 grade, din 16 septembrie a.c., resimțit și la Ploiești, a revenit, în și mai mare actualitate, necesitatea asigurării locuințelor împotriva dezastrelor naturale. Astfel, ne-am adresat celor de la PAID pentru a afla câți prahoveni au încheiat o poliță de asigurare pentru locuința de domiciliu pe care o au în proprietate. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Potrivit prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren. Astfel, conform celor de la PAID, la jumătatea lunii septembrie a.c., județul Prahova figura cu 96.329 polițe de asigurare în vigoare, ceea ce înseamnă că peste 70% din fondul locativ din județ nu figurează cu asigurare împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren! ”La data de 15.09.2024, fondul locativ din Prahova avea înregistrat un număr de 332.776 de locuințe, iar gradul de cuprindere în asigurare era de 28,95%. Cele mai multe polițe de asigurare în vigoare, în număr de 45.769, la data menționată, erau în municipiul Ploiești, în condițiile în care fondul locativ este de 91.515 de locuințe, astfel că gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor era de 50,01%, urmat de Păulești (45,75% grad de cuprindere în asigurare la un fond de locuințe de 3.436; 1.572 polițe de asigurare încheiate), Bușteni (43,06% grad de cuprindere în asigurare la un fond de locuințe de 5.983; 2.576 polițe de asigurare încheiate). La polul opus, cel mai mic număr de polițe de asigurare încheiate se înregistrează în localitățile Boldești-Grădiștea (6,86% grad de cuprindere în asigurare la un fond de locuințe de 816, numărul de polițe de asigurare încheiate fiind de doar 56), Fântânele (7,53% grad de cuprindere în asigurare la un fond de locuințe de 916, număr de polițe încheiate 69), Bertea (7, 75% gradul de cuprindere în asigurare la un fond de locuințe de 1.381, număr de polițe încheiate 107).
Legat de Ploiești, faptul că unul din doi proprietari de imobile a ținut cont de această obligație și s-a conformat are și o explicație. Și anume că, având în vedere faptul că PAID facilitează accesul primăriilor la lista actualizată a proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare, în luna februarie a.c., Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești s-a prevalat de legislația în vigoare și a transmis către 54.000 de ploieșteni – care figurau la acea vreme că nu au asigurare pentru locuință – o notificare prin care erau înștiințați că trebuie să respecte prevederile Legii 260/2008, actualizată, care prevede că persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţie de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele fiscului.
Întrebați ce fel de asigurare pot încheia proprietarii care are au o locuință, dar și ce riscă aceia care nu au locuințele asigurate, având în vedere existența legislației privind asigurarea obligatorie a locuinței împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și a inundațiilor, cei de la PAID ne-au răspuns: ”Un proprietar al unei locuințe poate încheia o asigurare obligatorie Tip A – 130 lei/ pe an, având o sumă asigurată de 100.000 de lei, și Tip B – 50 lei/ pe an, având o sumă asigurată de 50.000 de lei. Locuința de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, iar o locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici). Pe lângă asigurarea obligatorie de locuințe, proprietarii pot achiziționa și o asigurare facultativă cu extra acoperiri. Legat de ceea ce riscă proprietarii care nu au locuințele asigurate, în primul rând, riscă să nu fie despăgubiți în lipsa asigurării obligatorii, iar în al doilea rând, proprietarii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 100-500 lei, în conformitate cu prevederile Legii 260/2008, actualizată”. De adăugat faptul că, de la cei de la PAID am mai aflat și că, de la începutul acestui an și până pe 15 septembrie a.c., în județul Prahova au fost achitate despăgubiri pentru 9 dosare de daună ( șase pentru alunecare de teren și trei pentru inundații), valoarea totală a despăgubirilor fiind de 274.201,15 lei.
Reamintim faptul că, începând cu data de 10.11.2023, au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 115/2023 pentru modificarea şi completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, iar două dintre modificările legislative considerate a fi cele mai de interes și care țin de necesitatea încheierii unei polițe de asigurare a locuinței sunt următoarele:
Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuinţe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinţei; Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinţei în cartea funciară este condiţionată de existenţa unui contract de asigurare obligatorie a locuinţei în vigoare la data solicitării.