Nicoleta Dumitrescu

În așteptarea răspunsului de la Biroul Electoral Central, pentru a se vedea care este soarta propunerii de modificare a legislației care să-i permită președintelui țării, înainte de finalizarea mandatului, să candideze ca independent la parlamentare chiar pe listele lor, liberalii au parte numai de dușuri reci din partea partenerilor cu care încă mai împart guvernarea.
Se vede, însă, că această ultimă problemă a produs o și mai mare ruptură între PNL și PSD, ajungându-se ca în situația familiilor care, de dragul copiilor – în cazul de față al guvernării – să conviețuiască separat, dar tot sub același acoperiș! Cert este că liberalii nu mai evită să-și exprime dezamăgirea față de atitudinea social-democraților, care le-au întors spatele în această chestiune, fapt ce l-a determinat pe Nicolae Ciucă să afirme că vor avea și ei ”o atitudine pe măsură”, fără însă ca să spună clar și în ce va consta. Asta în contextul în care, a mai subliniat acesta, pe această temă ar fi avut o discuție și cu premierul, convenind amândoi că ar fi nevoie de o clarificare, discuție pe care, însă, Marcel Ciolacu o neagă, marți seară, pe pagina sa de facebook făcând publică și agenda activităților sale din ziua invocată de Nicolae Ciucă, respectiv din 3 aprilie 2024, unde pe desfășurător nu era nicio întâlnire legată de aceast subiect.
Una peste alta, răcirea relațiilor dintre liderii celor două partide începe să fie recunoscută și mai tranșant, astfel că, deja, Nicolae Ciucă nu mai vede posibilă continuarea actualei formule, cu PSD , adică, la guvernare și după alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 1 Decembrie. Oricum, răcirea dintre PNL și PSD, previzibilă, de altfel, poate fi considerată pe post de încălzire pentru campaniile electorale care urmează, având în vedere faptul că fiecare a ținut să aibă candidați, atât pentru Cotroceni, cât și pentru Senat și Camera Deputaților, pe liste separate. Să mai apară acum, unii lângă alții- așa cum a fost în cazul alegerilor europarlamentare- și să ceară votul electoratului, nici că ar mai fi posibil, orgoliile sărind deja gardul fiecărui partid în parte, chiar în timpul în care membrii PSD și PNL separat, firește, se află în sedii.
Revenind însă la cauza pentru care acum ruptura este tot mai aproape, s-a considerat că, totuși, o modificare legislativă făcută doar în beneficiul unei singure persoane, chit că este vorba despre șeful statului în funcție, nu prea dă bine la popor, deși situația nu este tocmai nouă, o propunere similiară fiind pusă în practică și în urmă cu 20 de ani, de care a beneficiat cel care s-a aflat atunci la Cotroceni, Ion Iliescu.
Cert este că situația în care se găsesc acum liberalii, presați să-i facă loc pe listă la alegerile parlamentare actualului președinte al țării, este criticată inclusiv de foști lideri ai PNL, recent, Ludovic Orban spunând că modificarea discutată, în fapt un proiect cu dedicație, este ”o rușine”, o ”poftă profund revoltătoare”, în timp ce ”slugile nedemne”, adică liberalii, nu au curajul să-i spună lui Klaus Iohannis: ”Omule, du-te acasă, lasă-ne în pace că o să ne prăbușești electoral!”.
Cum vor ieși din această încrengătură liberalii, rămâne de văzut, așa cum va rămâne de văzut și dacă, la refuzul de a-i ajuta, le va răspunde pe măsură social-democraților, așa cum au dat de înțeles. Însă, mai mult ca sigur politicienii celor două partide vor mai înghiți, unii de alții, și ceea ce nu le convine, pentru că, în prag de campanie electorală, ruptura guvernamentală poate reprezenta o nouă piatră de moară atârnată de tălpile, din ce în ce mai grele, care trag căruța puterii.