Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precalificat vaccinul MVA-BN de la Bavarian Nordic A/S, conceput pentru combaterea epidemiei de mpox care afectează în prezent o mare parte a continentului african, a anunţat agenţia ONU, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Această primă precalificare a unui vaccin mpox este o etapă importantă în lupta noastră împotriva acestei boli, atât în contextul actualelor epidemii din Africa, cât şi pentru viitor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat. Precalificarea de către OMS a acestui ser le oferă posibilitatea agenţiilor specializate ONU, precum Alianţa pentru vaccinuri şi agenţia pentru copii UNICEF, dar şi guvernelor, să accelereze comenzile. Acest lucru „va ajuta comunităţile aflate în prima linie a situaţiei de urgenţă din Africa şi nu numai”, a spus Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse sanitare. „Această decizie poate ajuta, de asemenea, autorităţile naţionale de reglementare să accelereze aprobările, ceea ce va creşte în cele din urmă accesul la vaccinuri mpox de o calitate garantată”, a adăugat ea.
Mpox, numită anterior variola maimuţei, este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, dar se transmite şi între oameni, provocând febră, dureri musculare şi leziuni cutanate. Resurgenţa mpox în Africa – care afectează în special Republica Democrată Congo (RDC), Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda – şi apariţia unei noi variante (1b) au determinat OMS să declanşeze, la 14 august, cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internaţional. „Acum trebuie să intensificăm de urgenţă achiziţiile, donaţiile şi implementarea pentru a asigura un acces echitabil la vaccin, acolo unde acesta este cel mai necesar”, a insistat şeful OMS.
În RDC, de departe cea mai afectată ţară, aproape 22.000 de cazuri şi 716 decese asociate acestui virus au fost înregistrate începând din ianuarie, potrivit autorităţilor locale.
Până în prezent, aproximativ 200.000 de doze de vaccin au fost livrate în RDC de către Uniunea Europeană şi aproximativ 50.000 de către Statele Unite. RDC are o populaţie de aproximativ 100 de milioane de locuitori.
Peste 120 de ţări au confirmat peste 103.000 de cazuri de mpox de la începutul epidemiei globale, în 2022. Vaccinul produs de Bavarian Nordic A/S poate fi administrat persoanelor cu vârsta peste 18 ani sub formă injectabilă, în două doze, la intervale de patru săptămâni. Datele disponibile arată că un vaccin MVA-BN în doză unică, administrat înainte de expunere, prezintă o eficacitate estimată la 76% pentru protejarea oamenilor împotriva mpox. Schema cu două doze atinge o eficacitate estimată la 82%, a subliniat organizaţia, precizând că vaccinarea după expunerea la virus este mai puţin eficientă comparativ cu vaccinarea înainte de expunere.