Toţi copiii vor începe luni şcoala în format fizic, a anunţat, ieri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că este vorba de peste 3 milioane de elevi, potrivit Agerpres.
„Referitor la situaţia unităţilor de învăţământ la începutul anului şcolar, conform informaţiilor primite în videoconferinţă, toţi copiii încep luni şcoala în format fizic. Trebuie găsite soluţii pentru ca toţi copiii să meargă fizic la şcoală şi am făcut apel la autorităţile publice locale şi la inspectorate să colaboreze pentru a identifica soluţii de spaţii alternative”, a afirmat Deca, după şedinţa de guvern. Ea a precizat că sunt peste 900 de unităţi de învăţământ relocate, dintre care peste 800 pentru reabilitare, modernizare sau construcţie de spaţii noi. „Este un număr record de şcoli, pentru că, aşa cum ştiţi, prin intermediul fondurilor europene şi al investiţiilor din programe naţionale, schimbăm faţa şcolii peste tot. La începutul anului şcolar trecut aveam în jur de 500 de şcoli relocate din motive de reabilitare, modernizare sau construcţii, anul acesta avem cu 300 mai mult. În afară de acest motiv, în celelalte situaţii s-a impus relocarea din cauza spaţiului insuficient”, a explicat ministrul.
A menţionat, însă, că şi în aceste situaţii toţi copiii merg fizic la şcoală în spaţii identificate care pot susţine procesul educaţional. Ministrul a explicat că fiecare administraţie publică locală împreună cu conducerea şcolii şi cu inspectoratul au identificat spaţii alternative, spaţii în care să se poată desfăşura în bune condiţii activităţi educaţionale. Ea a mai precizat că sunt 19 unităţi de învăţământ în care se va învăţa în trei schimburi.
Ministrul Educaţiei s-a referit şi la şcolile cu grupuri sanitare neconforme, menţionând că a scăzut la 70 numărul unităţilor de învăţâmânt aflate în această situaţie.