Nicoleta Dumitrescu

După ce ultimele contre între social-democrați și liberali, pe tema cărții semnate de Nicolae Ciucă, acum deja apărută, se mai disipaseră, dat fiind că liderii celor două partide au stat, umăr lângă umăr, printre sinistrații din Galați, o nouă temă, extrem de sensibilă, mai ales din punct de vedere juridic, stă să destabilizeze, și mai rău, conviețuirea acestora la guvernare.
Este vorba despre amendamentul, adus de liberali, la legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, ce vizează că președintele României poate candida, în ultimele trei luni de mandat, ca independent pe listele unui partid sau ale unei alianțe politice la alegerile parlamentare, iar în cazul în care acesta va fi ales, după validare, să opteze între calitatea de parlamentar și aceea de șef al statului. Inițial, la sfârșitul săptămânii trecute, așa cum arătau unele surse, social-democrații nu ar fi fost cu totul împotriva ideii ca, după două mandate la Cotroceni, Klaus Iohannis să ajungă și în Casa Poporului, ca senator. Însă, ulterior, aceștia au dat-o la întors, în sensul că n-ar mai fi de acord, așa că, ieri, pe ordinea de zi a Senatului nu a mai fost pusă în discuție, așa cum se anunțase inițial, în vederea aprobării, modificarea legislativă aflată în discuție. Pe de altă parte, tot ieri, și liberalii au mai făcut o mișcare, care inițial nici ea nu fusese luată în calcul: au sesizat pe această temă Biroul Electoral Central, solicitând ca acesta să se pronunțe cu privire la proiectul care ar putea permite candidatura președintelui Iohannis la parlamentare.
Apărută inițial tot pe surse, dorința actualului șef al statului ca, după 10 ani la Cotroceni, să devină parlamentar nu a fost privită drept una credibilă, însă, după ce tot pe surse a apărut ideea că, de fapt, ținta ar fi șefia Senatului, care reprezintă a doua funcție în stat, de pe margine, s-a văzut și care ar fi strategia finală, nu neapărat venită dinspre liberali. Întrucât, pare că, după modificările aduse la legea pentru alegerea senatorilor și deputaților, liberalii ar cam fi prinși între două uși: una în spatele căreia este chiar liderul de partid, care nu este atât de popular cât să atragă suficient de multe voturi ca să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, și cealaltă, împinsă din dealul Cotrocenilor, de către actualul șef al statului, cu ținta de a fi primul pe una dintre listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Așa că, prinși la jumătate, în mod neașteptat, între două uși, liberalii nu prea se simt chiar confortabil, mai ales acum, în prag de campanii electorale pentru cele două tururi de alegeri – prezidențiale și parlamentare.
Deja, însă, de pe urma noilor controverse legate de această nouă temă care reaprinde focul disputelor între PNL și PSD profită alții. Este cazul unui candidat la prezindențiale, liderul AUR, care, duminică, a întrerupt evenimentul de prezentare a candidaților la alegerile parlamentare și le-a cerut membrilor formațiunii politice pe care o conduce să oprească inclusiv campania alectorală, iar banii destinați acestor activități să fie donați sinistraților din zonele în care, recent, au fost inundații.
Un exemplu prin care se demonstrează din nou că, atunci când doi se ceartă, întotdeauna o altă persoană are de câștigat, situație care, din păcate, este speculată mult prea mult în anii electorali, când în spatele promisiunilor sunt mai mult vorbe goale!