Un sondaj al Asociației Americane de Psihologie a constatat că adolescenții se confruntă cu niveluri ridicate de stres care pot afecta somnul și obiceiurile alimentare, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Stresul pe care îl resimte la școală poate include dificultăți în a ține pasul cu provocările academice, anxietatea cu privire la pregătirea pentru facultate sau implicarea în prea multe activități.
Un adolescent va simți adesea nevoia să se integreze și să fie acceptat social. Lipsa unui sprijin social sănătos, schimbările în prietenii și chiar agresiunea (atât ca agresor, cât și ca țintă) pot afecta starea de spirit a unui adolescent. Rețelele sociale sunt, de asemenea, în centrul vieții sociale multor adolescenți, arată studiile, și pot afecta dacă aceștia nu au o imagine de sine sănătoasă. Dacă stresul provine din aceste segmente ale vieții – de acasă, din lipsa prietenilor și a vieții sociale – poate un psihoterapeut l-ar putea ajuta. Fără acest tip de sprijin, schimbările de dispoziție pot fi mult mai frecvente.