V. Stoica

Elevi din zeci de localități prahovene vor începe noul an școlar ”prin vecini”, în principal din cauza faptului că imobilele școlilor sau grădinițelor se află în reabilitare și/sau modernizare. Există însă și situații în care autoritățile locale trebuie să găsească soluții de lungă durată, dat fiind că unele clădiri școlare au fost afectate fie de alunecări de teren (cum este cazul unei grădinițe cu program prelungit din Boldești-Scăeni),fie de furtunile care au distrus acoperișul (la Comarnic). În Comarnic, de exemplu, elevii vor începe noul an școlar atât în casa parohială, cât și la centrul SMURD (aici este vorba despre elevii care studiau în localul 1 al Liceului „Simion Stolnicu”, aflat în reabilitare termică.
Pe de altă parte, în perioada 29 august – 5 septembrie 2024, Comisia mixtă constituită prin ordin al prefectului Emil Drăgănescu a efectuat verificări prin sondaj în mai multe unități de învățământ din județul Prahova.
Potrivit Instituției Prefectului Prahova, din totalul de 639 unități de învățământ existente la nivelul județului Prahova (240 cu personalitate juridică, iar 399 arondate acestora), Comisia mixtă formată din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Direcției de Sănătate Publică Prahova, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova a evaluat 18 unități de învățământ – patru grădinițe cu program normal, o grădiniță cu program prelungit, o școală primară, șapte școli gimnaziale, o școală profesională, trei licee și un colegiu.
Acolo unde au fost constatate neconformități, s-au formulat recomandări de remediere și de depunere a documentației necesare în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare. Conform aceleiași surse, în cursul acestor acțiuni de control au fost evaluați următorii parametri igienico-sanitari: aprovizionarea cu apă potabilă, evacuarea apei reziduale fecaloid-menajere, colectarea reziduurilor solide menajere, dotarea cu ustensile și materiale pentru operațiunile de curățenie/dezinfecție, efectuarea operațiunilor de dezinsecție/deratizare, starea de igienă a sălilor de curs, starea de igienă a grupurilor sanitare, amenajarea terenului pentru activități în aer liber, starea clădirilor unităților școlare și asigurarea asistenței medicale pentru elevi/preșcolari.

Ce a găsit comisia mixtă în unitățile de învățământ controlate
1. Școala Gimnazială, comuna Puchenii Mari. În incinta unității de învățământ își desfășoară cursurile și elevii Școlii Primare din satul Olari, cu un efectiv de 25 elevi. Măsuri și termene dispuse: amenajarea unui spațiu pentru igienizarea ­ustensilelor de curățenie – 09.09.2024; verificarea calității apei distribuită în rețeaua unității de învățământ – 09.09.2024; Persoana responsabilă: Conducerea unității.
2. Școala Gimnazială din satul Pietroșani, Comuna Puchenii Mari. Nu deține autorizație sanitară de funcționare. Unitatea își desfășoară activitatea în incinta Căminului Cultural din satul Pietroșani precum și în două containere amplasate în curtea acestuia.Măsuri și termene dispuse:depunerea documentației necesare în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare – 09.09.2024; verificarea calității apei distribuită în rețeaua unității de învățământ – 09.09.2024; asigurarea primirii luminii din partea stângă în sălile de curs – 09.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
3. Grădinița cu orar normal din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari. În incinta grădiniței își desfășoară activitatea și Grădinița cu Program Normal, Sat Puchenii Mari, și Grădinița cu Program Normal, Sat Odăile. Măsuri și termene dispuse: igienizarea spațiului de păstrare a ustensilelor de curățenie – 09.09.2024; verificarea calității apei distribuită în rețeaua unității de învățământ – 09.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
4. Școala profesională – structura Liceului Teoretic Filipeștii de Pădure, sat Minieri. Nu deține autorizație sanitară de funcționare. La parterul unității au fost renovate 3 săli de clasă, grupurile sanitare și holul, operațiunile de curățenie fiind în curs de finalizare. Măsuri și termene dispuse: depunerea documentației necesare în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare – 09.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
5. Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure. ­Măsuri și termene dispuse: finalizarea lucrărilor de curățenie generală în toate corpurile de clădire – 06.09.2024; finalizarea controlului medical periodic cu firma de medicină a muncii pentru toți angajații- 06.09.2024; finalizarea operațiunilor DDD în toate corpurile de clădire – 06.09.2024; amenajarea spațiilor de igienizare ustensile de curățenie conform prevederilor legale în vigoare – 30 de zile. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
6. Grădinița cu program prelungit – sat Minieri, comuna Filipeștii de Pădure. Nu deține autorizație sanitară de funcționare (ASF) întrucât nu are amenajat cabinet medical și izolator. Din discuțiile purtate cu directorul unității se reține faptul că au început demersurile pentru asigurarea spațiilor necesare pentru obținerea ASF. Măsuri și termene dispuse: finalizarea lucrărilor de curățenie generală – 06.09.2024; depunerea documentației necesare în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare – 06.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
7. Școala Gimnazială Ariceștii Rahtivani. Măsuri și termene dispuse: finalizarea lucrărilor de curățenie generală – 06.09.2024; finalizarea controlului medical periodic cu firma de medicină a muncii pentru toți angajații – 06.09.2024, finalizarea operațiunilor DDD în toate corpurile de clădire – 06.09.2024; amenajarea spațiului de igienizare a ustensilelor de curățenie, conform prevederilor legale în vigoare – 30 de zile; asigurarea asistenței medicale a elevilor – 06.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
8. Liceul Teoretic Azuga. Unitatea nu deține autorizație sanitară de funcționare, dar a fost depusă documentația în vederea obținerii, întrucât a fost într-un Program Operațional European de reabilitare a clădirii încă din luna februarie 2024.Măsuri și termene dispuse:finalizarea operațiunilor de curățenie generală – 06.09.2024; asigurarea primirii luminii din partea stângă în toate sălile de clasă – sarcină obligatorie; reorganizarea spațiului destinat produselor alimentare distribuite copiilor – 06.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
9. Școala cu clasele I-VIII ”Nestor Urechia” Bușteni. Măsuri și termene dispuse: finalizarea lucrărilor de curățenie generală atât în interior cât și în curtea interioară – 06.09.2024; finalizarea controlului medical periodic cu firma de medicină a muncii pentru toți angajații – 09.09.2024; înscrierea personalului la cursuri de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă – 09.09.2024; finalizarea operațiunilor DDD în toate corpurile de clădire – 09.09.2024. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
10. Colegiul ”Mihail Cantacuzino” + internat școlar Sinaia. Măsuri și termene dispuse: efectuarea demersurilor pentru repararea pavimentului/revopsirea acestuia acolo unde este cazul și asigurarea cu grilaje de protecție pentru corpurile de încălzit din întreaga unitate – sarcină imediată și obligatorie; amenajarea spațiilor de igienizare ustensile de curățenie conform prevederilor legale în vigoare – 30 de zile; finalizarea controlului medical periodic cu firma de medicină a muncii; înscrierea personalului la cursuri de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă – 09.09.2024; finalizarea operațiunilor DDD în toate corpurile de clădire – 09.09.2024; acordarea unei atenții deosebite pentru împiedicarea accidentării copiilor, având în vedere lucrările existente în curtea interioară – sarcină obligatorie. Persoana responsabilă: Conducerea unității.
11. Liceul Tehnologic ”1 Mai” Ploiești/internat/cantină. Neconformități: mobilierul din internat și cele 6 ateliere școlare sunt vechi, uzate; parte din bateriile chiuvetelor din grupurile sanitare din liceu, sala de sport, internat școlar sunt deteriorate; internatul școlar deține ASF, dar nu corespunde ca structură funcțională; utilajele dezafectate din spălătorie, bloc alimentar și atelierele școlare nu au fost îndepărtate; curtea unității este insalubră; în blocul alimentar, o parte din geamuri sunt sparte, necesitând înlocuire; nu există frigider pentru păstrarea probelor alimentare. S-au emis recomandări și termene de remediere pentru toate aceste neconformități. Răspunde: conducerea unității
12.Grădinița cu program normal -incintă internat Liceul Tehnologic “1 Mai”, Ploiești. Neconformități: nu deține ASF, deoarece nu se asigură cubajul minim de aer (5mc/copil), sălile de grupă fiind subdimensionate; mobilierul și tâmplăria de la uși sunt vechi, uzate; recompartimentarea și dotarea unei camere special amenajate pentru depozitarea produselor alimentare în programul guvernamental “Cornul și laptele”. Și în acest caz s-au emis recomandări și termene de remediere, de care răspunde conducerea unității.
13. Școala Gimnazială ”Radu Stanian” Plo­iești – fără deficiențe
14. Școala Gimnazială, comuna Măgurele – fără deficiențe
15. Școala Primară, comuna Măgurele – fără deficiențe
16. Grădinița cu program normal ”Micul Prinț”, comuna Măgurele – fără deficiențe
17. Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, Boldești-Scăeni. Se va solicita o copie xerox a documentului de înregistrare a partenerului de catering pentru unitate pentru furnizarea produselor alimentare în Programul “Masa sănătoasă”, inclusiv autorizația sanitar-veterinară pentru mijloacele de transport aferente.
18. Grădinița cu program normal Seciu. Au fost anunțate ISJ Prahova și DSP Prahova cu privire la alunecările de teren, care au produs fisuri în pereții grădiniței, necesitând relocarea grupei de preșcolari într-un spațiu amenajat în incinta Școlii Gimnaziale ”Mihai Viteazul” Boldești-Scăeni.Solicitarea la DSP Prahova a autorizației aanitare de funcționare pentru noua locație a grădiniței, conform structurii funcționale actuale, în baza Ord. MS nr. 1030/2009 actualizat. Termen: 08.09.2024