Ieri, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a prezentat candidații pentru alegerile prezidențiale de pe 20 octombrie și ordinea acestora pe buletinul de vot, potrivit Agerpres.
Președinta în funcție, foști procurori, foști prim-miniștri și o jurnalistă cunoscută se numără printre candidații la cea mai înaltă funcție în Republica Moldova.
Ultimele sondaje arată că Maia Sandu s-ar clasa pe locul 1 cu 26,8% din voturi. De asemenea, actuala președintă ar câștiga în turul al doilea în fața oricărui contracandidat.
Primul în buletinul de vot va fi Alexandr Stoianoglo, candidat din partea Partidului Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon. Sondajele arată că acesta ar obține 11,2 % din voturi, fiind pe locul al treilea după Maia Sandu și Renato Usatîi.
Alexandr Stoianoglo este din regiunea găgăuză și a fost procuror general al țării între 2019 și 2021. În 2015 a candidat ca independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, dar nu a obținut numărul suficient de voturi.
Pe locul doi în buletinul de vot va fi actuala președinta Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiunea care deține majoritatea parlamentară. Maia Sandu are 52 de ani. În 2010, Maia Sandu a finalizat un program de Master în politici publice la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard, SUA. O perioadă de timp Maia Sandu a locuit în străinătate și a activat în funcția de consilieră a Directorului Executiv al Băncii Mondiale.
După revenirea în Moldova, a fost numită ministră a Educației între 2012 și 2015. În 2019, a fost aleasă deputată în Parlamentul Republicii Moldova pe Blocul electoral ACUM, format din Platforma DA și PAS. În iunie 2019, Maia Sandu a ocupat funcția de prim-ministru, pe care a deținut-o până în noiembrie 2019. După alegerile prezidențiale din 2020, în cel de-al doilea tur, Maia Sandu a devenit președinte, obținând victoria față de Igor Dodon.
Pe locul trei în buletinul de vot va fi Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”. Ultimele sondaje îl plasează pe acesta pe locul al doilea cu 12,7% din voturi.