Fondul Monetar Internaţional (FMI) a amânat pe termen nedefinit planificata misiune de consultare cu Rusia, din cauza problemelor tehnice, a anunţat ieri Aleksei Mozhin, directorul Rusiei la FMI, citat de agenţia rusă de presă TASS, transmite Agenția Reuters, preluată de Agerpres. „Conducerea FMI a notificat partea rusă şi Consiliul de Administraţie că activitatea misiunii va fi amânată pe termen nedefinit. Lipsa de pregătire tehnică a misiunii pentru a efectua consultări a fost menţionată ca motiv al amânării misiunii”, a declarat Mozhin.
Oficialii FMI nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.
După ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, FMI a oprit consultările sale anuale cu Rusia, în condiţiile în care creditorul cu sediul la Washington are consultări cu toate statele membre. Dar în 2 septembrie, Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI, a afirmat pentru Reuters că FMI va relua consultările online în 16 septembrie, iar până la 1 octombrie va avea loc o vizită a unei delegaţii FMI la Moscova, pentru întâlniri cu oficialii ruşi.
Ucraina şi aliaţii occidentali s-au opus misiunii în Rusia deoarece ar fi arătat că relaţiile cu Moscova s-au normalizat, în pofida invaziei şi a ocupării unor suprafeţe importante din teritoriul ucrainean.
Decizia FMI a fost comunicată luni, ziua în care misiunea intenţiona să înceapă consultările online. Acestea ar fi fost urmate de o vizită a delegaţiei FMI la Moscova, pentru întâlniri cu oficialii ruşi.
FMI ar fi devenit prima instituţie financiară majoră care trimite o misiune oficială în Rusia de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022.
Conform unui document consultat de Reuters săptămâna trecută, nouă state europene au protestat contra planurilor Fondului Monetar Internaţional de a relua misiunile în Rusia, spunând că un dialog cu o ţară care a invadat altă ţară ar afecta reputaţia instituţiei financiare.