Potrivit nunui studiu recent prezentat în cadrul Reuniunii Anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), persoanele cu cronotip nocturn sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, chiar și atunci când se iau în calcul diferiți factori ai stilului de viață precum dieta, activitatea fizică și calitatea somnului, potrivit Agerpres.
De asemenea, persoanele cu cronotip nocturn întâmpină frecvent dificultăți în a se adapta programelor sociale sau de muncă, ajungând adesea să confunte cu oboseala cronică și cu alte probleme de sănătate.
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Leiden, din Olanda, au analizat date de la aproape 5.000 de participanți, fără diabet, dintr-un studiu epidemiologic privind obezitatea. În mod semnificativ, cei cu un cronotip nocturn au avut un risc cu 55% mai mare de diabet de tip 2 pe parcursul unei perioade de șase ani.
Această asociere a persistat chiar și după ce cercetătorii au ajustat rezultatele în funcție de o serie de factori, cum ar fi vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, dieta și alți markeri ai stării de sănătate. Astfel, riscul crescut pare a fi independent de obiceiurile zilnice ale persoanelor analizate. Studiul evidențiază că nu este vorba doar despre stilul de viață mai puțin sănătos al „păsărilor de noapte”, ci despre un fenomen biologic mai profund, legat de modul în care ritmul circadian al acestor persoane poate fi dezechilibrat față de cerințele sociale.