Alimentaţia reprezintă unul dintre factorii cei mai importanţi în prevenţia depresiei, cât şi în managementul simptomelor acesteia, a declarat, pentru AGERPRES, dieteticianul Adina Rusu, preşedintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, deficienţele nutriţionale, cum ar fi cele proteice, de vitamine din complexul B, de vitamina D, seleniu, zinc, magneziu, fier, calciu şi acizi graşi omega-3 au un impact puternic asupra funcţionării creierului şi a sistemului nervos, putând influenţa şi apariţia simptomelor depresiei.
Pe de altă parte, susţine Adina Rusu, dacă sunt consumaţi în exces, unii nutrienţi, precum cuprul sau fierul, pot avea un impact negativ în ceea ce priveşte apariţia semnelor depresiei.
„Pentru a preveni deficienţele nutriţionale menţionate este importantă adoptarea unei alimentaţii echilibrate şi variate, bogată în legume, fructe, cereale integrale, surse de proteine vegetale, leguminoase, nuci, peşte şi lactate cu un aport moderat de grăsimi, cu limitarea consumului de zahăr şi de alimente procesate”, a explicat dieteticianul Adina Rusu, preşedintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi.
Conform studiilor în domeniu, depresia este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni psihice, prevalenţa sa fiind în continua creştere.
„Deşi factorii care determină sănătatea mintală sunt complecşi, tot mai multe dovezi ştiinţifice indică o asociere puternică între o alimentaţie nesănătoasă şi agravarea tulburărilor de dispoziţie, inclusiv anxietatea şi depresia, precum şi cu alte afecţiuni neuropsihiatrice. Este cunoscut faptul că structura şi funcţiile creierului depind de disponibilitatea unor nutrienţi adecvaţi, inclusiv grăsimi sănătoase, aminoacizi, vitamine şi minerale. Este evident, prin urmare, faptul că aportul alimentar şi calitatea alimentaţiei influenţează funcţionarea creierului, făcând din dietă o variabilă modificabilă pentru a viza sănătatea mintală, dispoziţia şi performanţa cognitivă. În plus, hormonii endogeni ai intestinului, neuropeptidele, neurotransmiţătorii şi microbiota intestinală, sunt afectaţi direct de compoziţia dietei, toţi aceşti compuşi având la rândul lor impact asupra sănătăţii psihice”, a declarat Adina Rusu. Ea a menţionat că subiecte care abordează rolul axei intestin-creier în depresie, impactul terapiei dietetice asupra sănătăţii mintale la pacienţii cu tulburări gastrointestinale funcţionale şi la pacienţii oncologici, nutriţia şi sănătatea intestinală în depresia postpartum sau managementul nutriţional al obezităţii la pacienţii cu tulburări depresive sub aspectul stigmatizării psihosociale, vor fi prezentate în perioada 2-5 octombrie, în cadrul manifestărilor ştiinţifice dedicate Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi care includ, în acest an, o secţiune specială organizată în parteneriat cu Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Judeţul Iaşi.
„Suntem, într-adevăr, deschizători de drumuri în ceea ce priveşte abordarea bio-psiho-socială a pacientului, reuşind să valorificăm rezultatele numeroaselor cercetări ştiinţifice care ne spun că stilul de viaţă şi alimentaţia contribuie semnificativ la patogeneza afecţiunilor psihice. Pe lângă sesiunea specială de comunicări ştiinţifice cu teme din sfera nutriţiei, vom lansa, cu ocazia Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, şi o publicaţie redactată de psihiatri, psihologi şi dieteticieni, prin intermediul căreia ne dorim să venim şi mai mult în sprijinul persoanelor afectate de aceste patologii”, a explicat dr. Cristina-Elena Dobre, manager Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Această primă publicaţie va conţine informaţii pentru publicul larg cu privire la mecanismele şi simptomatologia depresiei, precum şi la influenţa alimentaţiei şi a dietoterapiei în prevenţia şi managementul acestei patologii. Astfel, explicaţiile simple şi sfaturile uşor de parcurs incluse în această publicaţie vor veni în sprijinul pacienţilor şi a familiilor acestora, care vor putea înţelege mai bine atât manifestările depresiei, cât şi puterea pe care o are stilul de viaţă în gestionarea acestei afecţiuni.
Devenit deja un eveniment cu tradiţie, Zilele Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi reprezintă cea mai importantă manifestare ştiinţifică de psihiatrie din ţară. Calibrul invitaţilor şi valoarea lucrărilor prezentate an de an au consolidat prestigiul evenimentului, transformându-l într-un reper esenţial pentru cercetarea şi practica medicală din România. Prin dezbaterile şi contribuţiile de înaltă calitate, acest eveniment ştiinţific contribuie semnificativ la progresul cunoştinţelor în psihiatrie şi la îmbunătăţirea practicii clinice.
„Ne onorează prezenţa dieteticienilor la cea mai importantă manifestare ştiinţifică de psihiatrie din ţară, aceasta fiind, de altfel, o recunoaştere a rolului acestei profesii în cadrul echipelor multidisciplinare care tratează persoanele cu afecţiuni psihiatrice. Alături de invitaţi de prestigiu, specialişti în psihiatrie şi psihologie, atât de la nivel naţional, cât şi internaţional, dieteticienii vor sublinia, prin lucrările pregătite, importanţa alimentaţiei în prevenţia şi managementul depresiei. Astfel, această colaborare deschide o cale importantă către abordarea multidisciplinară, holistică şi integrativă, a afecţiunilor psihice”, a explicat dietetician Adina Rusu.
Acasă Actualitate Dietetician Adina Rusu: Pentru a preveni depresia este importantă adoptarea unei alimentaţii echilibrate...