Fotbalul este unul din domeniile în care pasiunea își depășește propriile limite. Tensiunea de pe teren se simte și dincolo de limitele acestuia. Fanii sunt mereu alături, în tribunele arhipline sau în fața televizorului. Și într-un caz, și în altul, emoțiile ating cote impresionante. Toți cei care se angajează în susținerea unei echipe sunt cuprinse în acest vârtej sentimental.

Un istoric încărcat de victorii și de eșecuri

Un eveniment ce transmite cu adevărat fiori este campionatul Euro. Începând cu 1960 acest campionat a stârnit interesul tuturor. Echipa națională a avut dintotdeauna suporteri înfocați. Inițial, finala campionatului a fost un vis. Dar, treptat, echipa a depășit acest stadiu și a ajuns în punctul dorit. Așadar, la campionatul din 1984 echipa se califică.

Mai târziu, echipa se califică în două turnee consecutive. În cel din anul 1996, a fost eliminată. Decisive au fost meciuri cu țări precum Franța și Spania. Apoi, în 2000, șutul ce a eliminat echipa românească a fost înfrângerea din meciul cu Italia. Scorul de 0-2 a scos echipa din sferturile de finală. Dar timpul nu s-a oprit aici.

De atunci, calificarea minimală a fost obținută la fiecare opt ani. Drept urmare, anul 2024 nu a ieșit din schemă. Toate evenimentele sportive au fost difuzate în direct. Astfel au ajuns în atenția tuturor. Mai mult, au fost incluse în numeroase promotii pariuri în mediul online. Admiratorii și-au putut încerca norocul. Aceștia au avut ocazia și de a urmări meciul în direct pe platforme. Iar în paralel, au plasat  numeroase pariuri în timp real.

Rolul antrenorului și tactica de joc aplicată

În joc, contează foarte mult tactica. Acest lucru este adevărat mai cu seamă în privința fotbalului. Nu este un sport haotic. Dimpotrivă, presupune tactică și pricepere. Cunoașterea adversarului și a istoricului acestuia sunt două mari atuuri. Dar totuși, în spatele evoluției de pe teren stă antrenorul. Acesta nu doar antrenează echipa, ci vine cu strategii de joc și o bună organizare a jucătorilor.

Echipa României a avut mai mulți antrenori de-a lungul timpului. Meciurile din campionatul Euro s-au desfășurat sub conducerea a câțiva antrenori deja pricepuți. Mircea Lucescu și Edi Iordănescu sunt doar doi dintre aceștia. Istoricul lor este unul încununat de muncă și o perseverență de admirat. În campionatul din 2016, echipa a fost condusă de Anghel Iordănescu.

De curând, ștafeta a fost predată din nou. După campionatul de anul acesta, Iordănescu a renunțat să mai fie antrenorul echipei. Rolul a fost preluat de către Mircea Lucescu. A fost al doilea nume propus, după Hagi. Negocierile nu au fost deloc ușoare. A mai antrenat echipa și în trecut, între anii 1981 și 1986. Iar palmaresul său este unul generos. Colecția sa este compusă din 35 de trofee care îi demonstrează măiestria.

Anul schimbării pentru echipa națională

Anul curent a venit cu o nouă bucurie față de suporterii echipei naționale. Echipa a avut o revenire colosală care a surprins pe toată lumea. Jucătorii chiar s-au străduit pe teren. Așadar, s-au calificat în optimile de finală. Este un drum parcurs într-un mod extrem de plăcut. Suporterii sunt în prezent mai încrezători în potențialul echipei.

Echipa României a fost câștigătoarea echipei E. În optimi, a jucat împotriva echipei Olandei. Olandezii au câștigat locul trei în echipa D. Este a șaptea în clasamentul FIFA. Deci, s-a știut dinainte că meciul va fi unul dur. În ciuda perseverenței, românii s-au oprit în optimi și nu au trecut mai departe.

Scorul meciului cu Olanda a fost de 3-0. E a doua oară când echipa națională ajunge într-o etapă eliminatorie. Întocmai datorită acestui lucru, echipa a căpătat mai multă încredere în viitor. La fel s-a întâmplat și cu fanii. Oricum, acest progres nu este trecut cu vederea. Participarea și victoriile din turneu i-au adus echipei un cec gras, de 12,5 milioane de euro.

Cum perseverența conturează viitorul echipei

Toată lupta dusă de jucătorii echipei a ajutat foarte mult echipa. În primul rând, fanii sunt mai încrezători ca niciodată. Deși mare parte din ei au rămas aproape tot timpul de echipă, acum lucrurile arată mult mai bine. Lupta de pe teren a demonstrat în mod clar că potențialul există. Jucătorii au fost perseverenți și dedicați întru totul jocului.

Pe de altă parte, echipa României a crescut în clasamentul Fifa. Progresul a ajutat echipă să urce în acest clasament cu două locuri. Astfel, în prezent se situează pe locul 45. Au acumulat un număr de 1.474,4 puncte. Pe primul loc se menține tot Argentina. Chiar și așa, lupta continuă. Iar jucătorii și fanii acestora vor crede în continuare în victorie.

Așadar, echipei îi este atribuită mai multă valoare. Progresul de pe teren este unul notabil. Jucători precum Nicolae Stanciu și Denis Drăguș rămân de valoare. Pe viitor, noi contracte le pot bate la ușă. Abilitățile de joc excelente sunt observate întotdeauna. Apoi, un joc strategic și bine organizat va aduce un plus valoare și antrenorului.

Pe scurt

Campionatul Euro este una din multiplele ocazii în care echipa României încearcă să exceleze. Câțiva ani la rând, tentativele au eșuat. Însă, anul 2024 a adus schimbări. A fost un an al norocului și al succesului pentru echipă. Progresele au putut fi observate ușor. Pe teren s-a dovedit faptul că speranța nu moare. Echipa poate deveni mai bună, și va aduce mândrie țării.

(P)