În afară de alimentele îmbogățite, ciupercile reprezintă singura sursă de vitamina D vegetală, potrivit unui amplu documentar prezentat de Hotnews.
La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza vitamina D atunci când sunt expuse la razele UV. Spre deosebire însă de sursele animale, care produc vitamina D3, ciupercile produc vitamina D2. Deși, vitamina D2 ajută la creșterea nivelului de vitamina D din sânge, este posibil să nu fie la fel de eficientă ca vitamina D3. Există o dezbatere continuă pe tema diferențelor dintre vitamina D3 și vitamina D2.
O meta-analiză a studiilor controlate randomizate care a comparat efectele suplimentelor de vitamina D2 și D3 asupra nivelurilor sanguine a constatat că suplimentele D3 au avut tendința de a crește concentrațiile sanguine ale vitaminei mai mult și au susținut acele niveluri mai mult timp decât D2. Unii experți susțin că vitamina D3 e formă preferată, deoarece este produsă, în mod natural, în organism și se găsește în majoritatea alimentelor.
Unele ciuperci sălbatice sunt surse excelente de vitamina D2 datorită expunerii la lumina UV. Însă, multe ciuperci cultivate comercial sunt crescute în întuneric și conțin foarte puțină vitamina D2. În unele cazuri, crescătorii expun ciupercile la o srusă de lumină ultravioletă (UV) pentru a le spori conținutul de vitamina D.