V. Stoica

Parlamentarii social-democrați Rodica Paraschiv și Bogdan Toader, alături de directorul Casei Județene de Pensii Prahova, Viorel Călin, au prezentat, vineri, implicațiile modificărilor legislative pentru pensionarii prahoveni.
Dacă deputații Bogdan Toader și Rodica Paraschiv au făcut referire la latura politică a deciziilor luate de Guvernul Ciolacu pentru echilibrarea sistemului de pensii publice din România, astfel încât la condiții similare de muncă și pensiile să fie egale, directorul Viorel Călin a prezentat situația de la nivelul județului Prahova, după transmiterea prin Poșta Română a deciziilor de recalculare a pensiilor. Astfel, până la finalul săptămânii trecute, din totalul de aproximativ 187.000 de pensionari prahoveni cărora le-au fost distribuite decizii de recalculare, circa 4000 de pensionari prahoveni au cerut lămuriri reprezentanților Casei Județene de Pensii Prahova în legătură cu deciziile primite, însă, per total, circa 100 de decizii au nevoie de o verificare dosar cu dosar, astfel încât să se vadă dacă s-au strecurat erori și, acolo unde va fi cazul, să se emită alte decizii de recalculare. De precizat că noile decizii vor fi emise în timp util, astfel încât, dacă pensionarii doresc să se adreseze instanțelor de judecată, să o poată face în termenul legal de 45 de zile. În Prahova, circa 86% dintre pensionarii prahoveni cărora li s-a recalculat pensia și care au primit deciziile prin Poșta Română au primit majorări, de la câțiva lei până la 6569 de lei (un fost director al unei rafinării, din municipiul Câmpina, cu o vechime mare și cu număr mare de puncte).
Deputat Bogdan Toader: ”De la bun început, Legea pensiilor a avut un scop foarte clar – de a face dreptate și de a aduce echitate în sistemul de pensii. Este un lucru îmbucurător faptul că foarte multe pensii au beneficiat de creștere. Atât doamna ministru Simona Bucura Oprescu, cât și colegii noștri – pe toate posturile naționale – au specificat și reiterez și eu acest lucru: nu va scădea nicio pensie, vor rămâne cele în plată la acest moment, chiar dacă în urma recalculării au ieșit mai mici. PSD este alături de vârstnicii noștri și încearcă în mod constant să le asigure un trai decent”, a precizat președintele PSD Ploiești.
”Trebuie să înțelegem că nu este vorba despre o lege de mărire a pensiilor, ci despre o lege de recalculare a pensiilor. Vorbim despre echitate, vorbim despre dreptate, ori acest lucru nu presupune ca pensiile să crească pentru toată lumea, ci să crească la cei care au ieșit la pensie pe alte legi, cu coeficienți de corecție mai mici sau fără coeficienți de corecție. Cea mai importantă dintre politicile publice ale PSD este cea referitoare la demnitate, dreptate socială pentru persoanele care ies la pensie. Și nu vorbim doar despre beneficiarii direcți, despre cei care sunt acum la pensie, pentru că fiecare dintre dumneavoastră va ajunge în această situație. Deci principiul cel mai important este cel al contributivității și vechimea în muncă, pentru care se primesc punctele de stabilitate, dar vorbim și de o politică demografică, pentru că și mamele vor primi acele puncte pentru numărul de copii pe care i-au născut”, a declarat și Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova.