V. S.

Toate cele șapte stații de monitorizare a calității aerului din județul Prahova sunt funcționale, începând de ieri (cu excepția unor indicatori), după cum au afirmat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, în timpul prezentării celui mai nou laborator mobil de măsurare a emisiilor, eveniment desfășurat în curtea TCE Ploiești.
Dacă, săptămâna trecută, doar două dintre stațiile de monitorizare fixe se aflau în funcțiune, se pare că totul a revenit la normal, după o lungă perioadă în care calitatea aerului din Ploiești sau din alte zone unde există suspiciuni de poluare nu a putut fi măsurată decât cu ajutorul laboratorului mobil și al stațiilor proprii ale agenților economici. Până la finalul lunii, se speră că vor fi rezolvate problemele, astfel încât pe calitateaer.ro să poată apărea raportările în timp real pentru toți indicatorii.
”Vă mulțumesc, pentru că, de fapt, ceea ce se întâmplă astăzi se datorează în special dumneavoastră, ca urmare a conferinței de presă pe care am avut-o săptămâna trecută. Sunt convins că acest parteneriat va da roade și în continuare”, a ținut să precizeze prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, la prezentarea laboratorului mobil de monitorizare a calității aerului aflat în dotarea APM Prahova. Ca urmare a apariției unor sesizări din zona Mimiu, de exemplu, prefectul Drăgănescu a trimis, chiar ieri dimineață, o echipă din partea Instituției Prefectului, urmând să fie montat și laboratorul mobil, pentru a constata ce probleme concrete există pe strada Fabricilor din acest cartier al Ploieștiului. ”Ca date preliminare, s-a constatat că se adeveresc sesizările cetățenilor din zonă. O să văd de ce până acum nu s-a făcut nimic, pentru că este clar că acolo există cel puțin o poluare olfactivă. Oamenii sunt disperați și trebuie să știm ce se întâmplă”, a precizat prefectul Drăgănescu, adăugând că laboratorul mobil va fi inclus în rapoartele zilnice cu datele vizavi de poluarea mediului înconjurător.
În privința laboratorului mobil, raza de acțiune a acestuia se întinde pe maximum 3 km, acesta putând monitoriza emisiile de dioxid de sulf, oxizii de azot, monoxidul de carbon, pulberile în suspensie PM 10 și PM 2,5, compuși organici volatili și indicatorii de miros hidrogenul sulfurat și amoniacul.