Ieri, Guvernul a adoptat trei hotărâri care stabilesc calendarul acțiunilor electorale, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Agerpres.
„Suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiţii a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 este de 878,103 milioane lei”, a declarat Mihai Constantin.
Hotărârea privind cheltuielile stabilește categoriile principale de cheltuieli și defalcarea lor în funcţie de tipul bugetului – de stat sau local – respectiv în funcţie de ordonatorul principal de credite.
Hotărârea de Guvern privind măsurile tehnice pentru alegerile parlamentare din 1 Decembrie detaliază atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, prefecților și primarilor în pregătirea, organizarea și desfășurarea scrutinului.
A treia hotărâre vizează calendarul de acțiuni din perioada electorală a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, care vor avea loc duminică, 1 Decembrie 2024.Între principalele acțiuni se regăsesc: 4 septembrie: desemnarea judecătorilor în Biroul Electoral Central (BEC);10 septembrie: termen limită pentru depunerea la BEC a protocolului de constituire a alianţei electorale;2 octombrie: termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Tot atunci este data limită și pentru depunerea listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale; 17 octombrie: termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripțiile electorale din țară.
28 octombrie: constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din țară; 1 noiembrie: începerea campaniei electorale;30 noiembrie, ora 07:00: încheierea campaniei electorale.
1 Decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară.