V.Stoica

Centrul Național de Statistică în Sănătate din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică realizează, trimestrial, rapoarte statistice în care se prezintă – în cifre – starea de sănătate a populației din România, inclusiv cea defalcată pe județe. Ultima statistică, aferentă primului trimestru al acestui an, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, arată că starea de sănătate a prahovenilor s-a degradat pe anumite segmente de afecțiuni medicale, cel puțin raportat la cifrele oficiale înregistrate la Institutul Național de Sănătate Publică, atât pe baza rapoartelor primite de la Direcția de Sănătate Publică, dar și de la cabinetele medicilor de familie și – acolo unde este cazul – de la unitățile medicale.
O primă situație îngrijorătoare este creșterea numărului întreruperilor de sarcină înregistrate în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru din 2023. Astfel, conform sursei menționate, 224 de întreruperi de sarcină au avut loc în județul Prahova în numai trei luni din 2024, dublul celor care au fost în evidențele spitalelor și a cabinetelor de obstetrică-ginecologie publice sau private în anul 2023, în perioada ianuarie – martie (când au fost 110 întreruperi de sarcină). Din totalul celor 224 întreruperi de sarcină înregistrate în acest an, 195 au fost făcute la cerere.
Practic, în Prahova au fost luate în evidență în primul trimestru din 2024 numai 868 de gravide, față de 969 – anul trecut, în aceeași perioadă! Diabetul le dă mari probleme de sănătate prahovenilor, din ce în ce mai mult, dacă luăm în considerare datele oficiale: în primele trei luni ale acestui an au fost luate în evidență 1336 de noi cazuri de pacienți diagnosticați cu această afecțiune, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2023 (când au fost înregistrate 717 cazuri noi). Astfel, la finalul lunii martie, în Prahova erau în evidențele medicilor peste 46.000 de bolnavi de diabet!
Tuberculoza, o boală care ar fi trebuit eradicată de mult în România, încă mai trimite oameni în spital și în județul Prahova. Deși numărul îmbolnăvirilor ”oficiale” a rămas relativ același (73 de pacienți în primele trei luni din 2024, față de 79 – în aceeași perioadă din 2023), o problemă par să fie recidivele, unii dintre bolnavii de TBC revenind la spital cu aceeași problemă. În cifre absolute, la finalul lunii martie, în Prahova erau în evidențe 359 de bolnavi de TBC.
O problemă gravă par să fie bolile psihice și tulburările mentale, în Prahova fiind raportate, la finalul trimestrului I din 2024, nici mai mult, nici mai puțin de 15.149 de persoane cu tulburări mentale și alte 9328 – cu boli psihice!
Însă, de departe, bolile aparatului circulator se află pe primul loc în rândul afecțiunilor medicale, atât la nivel național, cât și în județul Prahova, aproape 76.000 de oameni suferind de boli hipertensive, peste 34.000 de prahoveni fiind în evidențe cu cardiopatie ischemică și aproape 8000 – cu boli cerebro-vasculare!
O statistică îngrijorătoare, un adevărat semnal de alarmă atât pentru populație, cât și pentru responsabilii de sănătatea publică a românilor.