Nicoleta Dumitrescu

În câte menghine par a fi prinși guvernanții în această perioadă! Iar faptul că la alegerile care vor urma, cele prezidențiale și parlamentare, cei de la PSD și PNL vor fi în tabere separate în ceea ce privește candidații, deși acum își împart frățește puterea, creează o colaborare și mai dificilă în deja ”mariajul” mai mult decât forțat, de care se tot trage, în speranța că acesta va rezista și nu se va rupe.
O arată atât presiunea pusă pe unii dintre miniștri, cât mai ales reacția premierului. Iar cei mai asupriți par a fi miniștrii liberali, așa cum este cazul celui de la Finanțe, care este obligat să facă echilibristică între doi șefi, cel de la partid și cel de la Guvern, ca să nu se supere niciunul. Iar totul pornește de la bani, firește, pentru că, deși în matematică minus cu minus dau plus, când vine vorba despre cheltuieli- și ce cheltuieli!- în orice caz nu se poate vorbi de plusuri de venituri aduse mai ales la bugetul de stat. Or, în ditamai anul electoral 2024, când s-au concentrat, în premieră absolută, toate tipurile de alegeri, bugetul a devenit un adevărat sac cu bani fără fund, fiind speranțe, dinspre politicienii care iau decizii, că încă se mai poate!
Oare politicienii, cărora le stă gândul mai mult la voturi, chiar au găsit formula magică încât să se poată spune că acolo de unde tai ulterior va crește și mai tare, pe modelul lucrărilor de primăvară la arbuști? Exclus! Numai că, anul acesta, cu adevărat este unul care a ieșit deja din tipare, având în vedere că nu a fost revendicare din partea salariaților unei anumite ramuri de activitate în care să nu se spună da, vom face majorări de venituri. Și s-au tot făcut astfel de majorări de venituri, bugetarii fiind dintre cei mai privilegiați.
Acum, însă, fiind trecut de jumătatea anului, pare că se cam aud trosnituri din locul unde este ținut celebrul sac cu bani fără fund, creând mare derută mai ales în cazul politicienilor de la putere. Oricum, după cum se vede, reducerea deficitului, care este departe de a se încadra în limita de 3%, va fi o sarcină extrem de grea, pentru că, așa cum s-a văzut acum câteva zile, premierul le-a transmis miniștrilor care stau cu foarfeca în mână, în ideea de a se mai tăia din unele facilități fiscale, că nimeni nu mai are dreptul de a-și da cu părerea despre ”tot felul de fantezii fiscale”, care să fie sub sigla Guvernului!
Pe de altă parte, chit că acum acest lucru este negat, mai mult ca sigur, din 2025, va începe adevăratul…dans! Cel al avalanșei de scumpiri, de taxe ori de renunțare la diverse facilități fiscale, care acum tot sunt amânate, din cauza faptului că trebuie acumulat capital electoral. Și, cu siguranță, acest lucru se va întâmpla pentru că, se știe, când amâni un lucru, asta nu înseamnă că acelei probleme i s-a găsit și cea mai bună rezolvare. Din contră, când vine vorba despre bani, și din sacul bugetului, se știe foarte bine ce înseamnă o amânare. Dobânzile se tot rostogolesc, iar o gaură mică se face din ce în ce mai mare!