Florin Tănăsescu

Dacă până şi cioara e ancorată în febra alegerilor de toamnă… Dat fiind că şi câinii latră: „Ham-ham, ce de candidaţi la ciolan!”… Pentru că păsările călătoare refuză să mai plece în ţările calde, curioase fiind cine intră-n turul doi, să facă mişto de noi…
Pentru toate acestea şi ceva mai mult, vă ţinem la curent de înaltă tensiune cu ce se mai întâmplă pe pământ.
Aşadar, ultimul răcnet în materie de promisiuni că tot ce-i uscat va fi verde este campania de plantări de toamnă.
Aşa se face că fiecare candidat şi-a luat sapă, cazma, şi-a împărţit zonele în care va împăduri şi…
Şi treaba va sta cam aşa:
Unul cică va planta un corcoduş cu rădăcinile-n sus. Iar dacă zice cineva că nu-i sănătos la cap, are şi n-are dreptate.
„Numai aşa vă arăt că ţara asta are răgâţâni, ca să folosesc un termen din străbuni. Iar pe rădăcinile astea vă rog să puneţi ştampila „Votat. Mulţumesc anticipat!”. Iar unii vor zice: ” A bătut el câmpii, da’ a şi plantat. Brav bărbat”.
Un altul – care e de fapt una – va împrejmui ţara cu lemn câinesc. Odată terminată treaba, va chema şi-un popă să sfinţească. În plus, că uitam, va împodobi gardul cu icoane făcătoare de puieţi.
(Domne, iartă-ne!, dar precedentul există şi persistă).
O alta, c-o năframă peste ţeastă, va înfiinţa o perdea forestieră de jugastru. Adică arţar, pe-nţelesul oricărui orăşean sau sătean. Cum ăsta – de jugastru zicem – are terenul propice mai pe la câmp, cu cât va fi mai lung, cu-atât şi votul va fi mai la sentiment.
Iar simțământul se exprimă la modul: „Dom’le, a fost la primărie, dar n-a vândut ARO, cum a făcut Băsescu cu flota. Votat frasinul de Câmpulung, chiar dacă poetul se contrazice cu „E lung pământul, ba e lat”.
Fireşte, nu putem omite orginalitatea unui veteran de război. El va săpa un tranşeu paralel cu Siretul, iar puieţii-răcani vor asculta de ordinul: „Culcat!”.
Şi se vor întinde de-a lungul malului şi vor înmuguri când se va uni R. Moldova cu ţara.
Deci, n-apucăm noi vremurile astea. Nici el turul doi.
Şi tot aşa, cu plantările-astea, Romsilva va emite un comunicat în care va scrie: „În această campanie de toamnă, planul la promisiuni cu răgățâni, răgălii și-alte minunății a fost depăşit cu o mie la sută”.
Dat fiind că şi câinii latră „Ham-ham, ce de candidați la ciolan”, să asortăm și campania c-un cântecel mai realist un pic:
„Şi-am zis verde sălcioară/Mărie şi Mărioară/ Ia un par de mă omoară”…