V. S.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a dedicat weekendul trecut județului Prahova, pe pagina de facebook a instituției fiind prezentate obiective turistice mai mult sau mai puțin cunoscute în țară sau în străinătate.
Astfel, ministerul condus de prahoveanul Radu Oprea i-a invitat pe toți cei ce doresc să știe cât mai multe despre Prahova să redescopere istoria, cultura, tradițiile județului nostru. Sâmbătă, printre obiectivele de interes s-au aflat Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, unde sunt expuse aproximativ 1000 de piese, multe dintre ele unicat, precum și Muzeul Petrolului – cu un patrimoniu estimat la aproximativ 8.000 de piese muzeale.
Valea Prahovei, cu traseele turistice din Bucegi, Crucea Caraiman, Castelul Peleș și Pelișor din Sinaia, Castelul Cantacuzino din Bușteni, domeniile schiabile din Sinaia, Bușteni și Azuga, dar și lăcașurile de cult din zona Văii Prahovei, printre care se regăsește și Mănăstirea Sinaia.
”Pe Valea Doftanei așteaptă să fie descoperite Cheile Doftanei cu Lacul Păltinoasa, Barajul Paltinu și Rezervația Glodeasa cu păduri seculare ce au un farmec aparte. De partea cealaltă a versanților se regăsește stingheră Cheia, o stațiune climaterică unde vă puteți relaxa și de unde se pot vizita Masivul Ciucaș, Mănăstirea Cheia sau Mănăstirea Suzana. Iar pe Valea Teleajenului, la Vălenii de Munte puteți vizita Casa Memorială a savantului Nicolae Iorga, Castrul Roman de la Drajna sau Mănăstirea Crasna din Izvoarele. Acestea și multe alte obiective din județul Prahova așteaptă să fie descoperite și surprinse în albumele voastre de călătorie”, ne îndeamnă reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să (re)descoperim frumusețile Prahovei.
Duminică, ”Drumul Vinului” și ale sale trasee care urmăresc podgoriile prahovene, cramele, muzeele, mănăstirile și bisericile vechi s-au aflat pe lista obiectivelor de renume ale Prahovei, în prezentarea făcută de MEAT: ”Dacă nu reușiți să ajungeți să vizitați culturile de viță de vie din Bordeaux și Toscana, atunci vă invităm să fiți turist în România, mai ales că Podgoria Dealu Mare este situată pe paralela 45, în condiții similare cu regiunile viticole celebre amintite mai sus. Podgoria este renumită pentru vinurile roșii produse în centrele viticole Boldeşti, Valea Călugăreasca, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Pietroasa, Merei, Zoreşti, din care ies vinurile roşii, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Merlot. Din gama de vinuri albe la Dealu Mare se produce Fetească Albă, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc.
Dacă vă doriți o vacanță în liniștea naturii, pe lânga vizitarea cramelor, a degustării de vinuri și produse gastronomice vă invităm să vizitați și alte obiective turistice precum: Muzeul Conacul Bellu – din Urlați, județul Prahova, care a fost casa familiei baronului Alexandru Bellu; Muzeul Crama 1777 – situat în Valea Călugărească, județul Prahova, numele muzeului este dat de faptul că această clădire cu prispă este o replică a uneia dintre cele mai vechi crame din România; Mănăstirea Vărbila – Mănastire aflată în județul Prahova ce este zidită în stil moldovenesc, înaltă și îngustă și datează de la începutul secolului al XVI-lea; Mănăstirea Turnu – Localizată în Târgşoru Vechi, judeţul Prahova, această mănăstire este singura ctitorie sigură a lui Vlad Țepeș, din anul 1461; Mănăstirea Zamfira – A fost construită în jurul anilor 1715-1720, iar în anul 1850 Mitropolitul Nifon, fiindcă biserica se afla întro stare avansată de degradare, zideşte o alta.
Mănăstirea Zamfira a intrat în patrimoniului cultural naţional şi pentru ansamblul său pictural realizat de Nicolae Grigorescu; Mănăstirea Ghighiu – Cu o arhitectură ce amintește de stilulul brâncovenesc, a jucat un rol important în dezvoltarea farmaciei ştiinţifice din Prahova, aici fiind preparată apa de melisă sau roiniţă, folosită ca medicament”.