N. Dumitrescu

În speranța de a-și găsi de lucru imediat după finalizarea studiilor, deja, câteva sute de absolvenți din promoția acestui an s-au înscris în baza de date a instituției care le poate facilita accesul pe piața muncii. Confirmarea a venit de la conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, care ne-a precizat: ”Până pe 25 iulie a.c., s-au înregistrat în baza de date a instituției noastre 223 de absolvenți din promoția 2024. Dintre aceștia, deja, 9 absolvenți cu studii medii s-au angajat în domenii precum: HoReCa, vânzări, construcții, iar în cazul celor cu studii superioare, un absolvent a fost încadrat în sistemul de învățământ ca profesor. Absolvenții instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă, în raza cărora își au domiciliul, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare – prima de inserţie, prima de relocare, prime de mobilitate – sau indemnizaţie de şomaj în cuantum de 330 lei, pe o perioadă de 6 luni”.
Am dorit să aflăm câți absolvenți din promoția 2024 s-au adresat deja AJOFM Prahova, în contextul în care instituția le-a lansat invitația, încă din luna iunie a.c., de a se prezenta la sediu, în vederea înregistrării în evidențele instituției. ”Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj care se acordă în cazul în care nu a reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, ne-au mai precizat cei de la AJOFM Prahova, care au subliniat că prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele agenţiilor teritoriale, sunt: actul de identitate; diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; declarație pe proprie răspundere – privind starea de sănătate (tipizat de la sediul agenției); acord de utilizare a datelor cu caracter personal (tipizat de la sediul agenției).