Luiza Rădulescu Pintilie

Chiar în aceste zile se desfășoară o nouă etapă de încărcare cu suma de 250 de lei a tichetelor sociale acordate persoanele cu venituri mici, la nivel național fiind vorba despre aproximativ 2,6 milioane de beneficiari.
În acest context, pe site-ul Primăriei Orașului Băicoi apare publicat un anunț ce conține precizări deosebit de utile pentru cei care se încadrează îm criteriile în baza cărora pot fi acordate tichete sociale sau pachete cu produse alimentare.
Astfel, în ceea ce privește HG nr.70/2024 cu privire la aprobarea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027, se menționează că , pentru anul în curs, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde are o valoare nominală de 250 de lei si se acordă o dată la două luni anumitor categorii de persoane defavorizate, conform art.1, alin. 3 acestea fiind: a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare; f) persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, prin același anunț, beneficiarii sunt informați că, în acest an, sprijinul material sub formă de pachete cu produse alimentare este în cuantum de maximum 125 lei și se acordă o dată la 6 luni. În conformitate cu art.1, alin.4, categoriile de persoane care pot primi asemenea pachete sunt: a) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare; b) membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare; c) persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul unităților administrației publice în a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința.
În perioada 2025-2027, sprijinul material sub forma de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare si mese calde va avea o valoare nominală de 125 lei, urmând să se acorde, o dată la 6 luni, următoarelor categorii de persoane defavorizate: a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială; b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; c) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Începând de anul viitor, pentru perioada 2025-2027, sprijinul material sub formă de pachete cu produse alimentare va fi în cuantum de maximum 125 lei și se acordă o dată la 6 luni anumitor categorii de persoane defavorizate, respectiv: a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială; b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; c) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.
O precizare importantă vizează familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere si familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei și care nu beneficiază de Venit Minim de Incluziune, acestea fiind informate că pot să solicite să li se acorde sprijin material. În acest sens , se menționează că trebuie să fie depuse, la Primăria Orașuluio Băicoi, în numele familiei , de către un membru al său care are capacitate deplină de exercițiu, o cerere și o declarație pe propria răspundere .