F. T.

În contextul în care vara acesta nu mergem neapărat la mare, ci cătutăm şi ceva răcoare, reprezentanţii Muzeului Cinegetic Posada ne aşteaptă pe Valea Prahovei.
Nu pentru a sta „bară la bară”, ci pentru a admira în incinta muzeului ,,Exponatul lunii august”, respectiv o specie simbol pentru Delta Dunării – Pelicanul Comun (Pelecanus onocrotalus) – o specie rară, ocrotită la nivel internațional.
Dar, până a ajunge la mică distanţă de el, Muzeul Cinegetic Posada ne pune în temă cu unele dintre caracteristicile acestei specii: „Pelicanul este una dintre cele mai mari păsări acvatice, anvergura aripilor putând ajunge până la 3,3 metri; Există opt specii ale acestor păsări în lume; Un pelican adult poate cântări până la 12 – 14 kg; Ciocul pelicanului este unic prin prezența unei pungi din piele elastică în partea inferioară. Este folosit pentru prinderea peștilor. În lungime, ciocul pelicanului poate atinge o treime din lungimea corpului acestei păsări; Ciocul poate atinge lungimea de 50 cm; Sacul gular poate susține până la 11 kg; Corpul unui pelican adult poate ajunge la 160 – 180 cm lungime; Spre deosebire de alte păsări care se scufundă după pești, pelicanii nu pot face același lucru, deoarece sunt prea ușori; În arta heraldică europeană, pelicanul a personificat dragostea altruistă a părinților pentru copiii lor; Pelicanii sunt foarte tăcuți. De obicei, dau voce doar în perioada de cuibărit; Spre deosebire de multe dintre rudele lor, nu formează perechi permanente, schimbându-și partenerii în fiecare an; În medie, un pelican mănâncă 1 kg de pește pe zi; Deoarece aceste păsări nu au nări, respiră prin ciocul întredeschis; Pentru a se apăra de prădători, pelicanul mascul amenință intrușii deschizându-și aripile, aplecându-și și deschizându-și ciocul, pe care îl folosește și ca armă”.
(Foto: Muzeul Cinegetic Posada)